Hlavní obsah

Nižší DPH na pivo nebo potraviny? Shoda v koalici není

Novinky, zpe
Praha

Vládní ČSSD, hnutí ANO a lidovci se opět nedokázali shodnout na úpravě daňového systému. Hnutí ANO navrhuje snížit DPH u točeného piva, ČSSD zase u základních potravin. Koalice se k celé věci ještě vrátí.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Zatím jsme se nedohodli. Vzali jsme si čas, abychom to znovu probrali na svých poslaneckých klubech,“ informoval předseda zákonodárců ANO Jaroslav Faltýnek.

„K tématu DPH se vrátíme na dalších z koaličních rad,“ dodal šéf klubu ČSSD Roman Sklenák.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) prosazuje snížení DPH u základních potravin na 10 procent. Babiš chce zase nižší DPH u točeného piva, a to z 21 na 15 procent. Argumentuje tím, že to při zavedení elektronické evidence tržeb (EET) uleví hospodským, kteří neprodávají jídlo.

Sociálním demokratům se to však nezdá. „Je tam zajímavé zejména to zdůvodnění. Ptali jsme se, jak bychom to kompenzovali dalším. Je zjevné, že argumentace není úplně dokonalá,“ podotkl Sklenák.

Koalice se také nedokázala shodnout na valorizaci odvodů státu do zdravotnictví. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) chce pravidelnou valorizaci od roku 2018 tak, aby o odvodech nemusela každý rok rozhodovat vláda. S tím nesouhlasí Babiš.

Výběr článků

Načítám