Hlavní obsah

Do penze v 65 letech. Koalice se nakonec dohodla

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vládní strany se na středečním večerním jednání koaliční rady dohodly, že hranice pro odchod do důchodu se bude zastropovat. Lidé by měli jít do penze v 65 letech. Novinkám to potvrdil předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Faltýnek

Článek

„Shodli jsme se na zastropování odchodu do důchodů v 65 letech od roku 2030. Jsme jedním z posledních států, který nemá zastropování,” řekl Faltýnek.

Původně to přitom vypadalo, že se ČSSD a lidovci s hnutím ANO nedohodnou. Proti tomu, aby byla hranice stanovena na úrovni 65 let, dlouhodobě vystupoval ministr financí Andrej Babiš.

Názor změnil ve středu. Připustil, že jeho hnutí se návrhu přizpůsobí, když jej podporují ostatní dva vládní partneři. KDU-ČSL a sociální demokracie by podle jeho slov hnutí ANO stejně přehlasovaly.

Vláda rozhodne v pondělí

„Máme v koaliční smlouvě, že uděláme zastropování důchodů, ale není tam hranice. Vadilo nám, že k tomu nebyla hlubší diskuse,“ vysvětloval obrat Faltýnek. Vláda by měla o změnách hlasovat v pondělí.

„Vznesli jsme i další návrh, že chceme řešit dřívější odchody do důchodu náročnějších profesí, jako jsou sestřičky, hasiči,“ zdůraznil. Tento materiál by podle něj měl být na stole do konce září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám