Hlavní obsah

Sobotka chce, aby Babiš skončil v dozorčí radě své německé firmy

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, ada, rsk

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) by měl kvůli střetu zájmů odejít z dozorčí rady své německé chemičky SKW Stickstoffwerke Piesteritz GmbH. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) jej k tomu chce vyzvat na středečním jednání koaliční rady.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

„Neměli bychom zbytečně nahrávat opozici a připadá mi logické, že by člen vlády měl respektovat zákon o střetu zájmů. Pan Babiš by měl odejít z této funkce v dozorčí radě německé firmy,” uvedl Sobotka.

Zákon totiž členům vlády, na rozdíl třeba od zákonodárců, členství v kontrolních a řídicích orgánech podnikajících firem výslovně zakazuje.

Babiš již před časem možné porušení zákona odmítl. „Neporušuji žádný zákon, ani český, ani německý, mám na to analýzy,“ řekl Právu. [celá zpráva]

Premiér se asi právě probudil, diví se Babiš

Zařazení tohoto bodu na jednání koalice ho proto překvapilo. „Pan premiér se teď probudil, řekl Babiš ve Sněmovně na dotaz novinářů, zda z německé firmy odejde.

Ministr financí Právu řekl, že ze strany Sobotky jde o předvolební taktiku. „Pan premiér věděl, že sedím v dozorčí radě své německé firmy již v říjnu 2013, kdy jsme vyjednávali o koalici. Jeho útok, tři roky poté, považuji za součást stále sílící kampaně sociální demokracie proti hnutí ANO a mé sobě,“ řekl Babiš.

S odvoláním na své právníky uvedl, že v zákoně je výjimka týkající se správy vlastního majetku. „A to je můj případ. SKW vlastním. Skutečnost, že to je zprostředkovaně, je podle názoru mých právníků irelevantní. Samozřejmě se to týká jen dozorčí rady. Proto jste musel odejít z představenstva českých firem,“ dodal.

Podle Sobotky je ale interpretace zákona o střetu zájmů jiná. „Jak já čtu zákon o střetu zájmů, tak ten říká, že člen vlády by neměl být člen dozorčí rady podnikající právnické osoby. Všichni lidé jsou si rovni, všichni by měli respektovat zákon. Nikdo z členů vlády kromě ministra financí není členem žádného orgánu obchodní společnosti,” řekl Sobotka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám