Hlavní obsah

Babiše si možná podají úředníci za účast v německé firmě

Právo, Naďa Adamičková

Vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO) nejspíš čeká situace, na kterou není zvyklý. Může se totiž ocitnout v roli údajného pachatele přestupku, který bude nucen se zpovídat před úředníky přestupkové komise v místě svého trvalého bydliště z porušení zákona o střetu zájmů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Alespoň tak si to představují někteří členové sněmovního mandátového a imunitního výboru, kteří v úterý dostali na vyžádání od Parlamentního institutu právní analýzu zákona o střetu zájmů. Běží v ní o to, zda Babiš svým přiznaným členstvím v orgánech německé firmy SKW Stickstoffwerke Piesteritz je ve střetu zájmů, či nikoli.

Zákon totiž členům vlády, na rozdíl třeba od zákonodárců, členství v kontrolních a řídících orgánech podnikajících firem výslovně zakazuje. Nerozlišuje ale, zda jde o české, či zahraniční subjekty.

„Parlamentní institut potvrdil moje pochybnosti. Budu navrhovat, aby mandátový a imunitní výbor postoupil věc k projednání přestupkovému orgánu v místě bydliště ministra financí Andreje Babiše, řekl Právu člen výboru Martin Plíšek (TOP 09). Dodal, že podle rady právníků, také s ohledem na jednotný vnitřní trh EU, ministr financí porušuje zákon, který nerozlišuje, zda firma má sídlo v ČR nebo v tomto případě v Německu. „Nic navíc nebrání tomu, aby firma podnikala i u nás,“ uvedl Plíšek.

Pokuta až 50 tisíc

Z právní analýzy vyplývá, že při restriktivním výkladu platí zákaz podnikatelských aktivit jak v českých, tak zahraničních firmách. Parlamentní legislativci ale připomínají, že jejich posudek nemá jasný závěr a jediným, kdo v Česku může autoritativně vykládat právo, jsou buď soudy, nebo příslušné správní orgány. Právě proto mandátový výbor podle všeho přehodí tento horký brambor na úředníky obecní přestupkové komise.

Ta může v krajním případě uložit miliardáři za daný přestupek až padesátitisícovou pokutu. Sami poslanci totiž udělovat pokutu v případě porušení zákona o střetu zájmů nemohou. Jednání přestupkových komisí jsou ze zákona neveřejná, takže i kdyby se úředníci rozhodli věcí zabývat, výsledek zůstává utajen.

Neporušuji žádný zákon, ani český, ani německý, mám na to analýzy
Andrej Babiš, ministr financí

Z letitých zkušeností ale vyplývá, že v případě politiků se obvykle k finančním trestům nesahá. I z toho důvodu, že politik žijící v daném místě může komunálním kolegům občas pomoci.

Babiše nechává spor kolem jeho účasti v dozorčí radě německé firmy v klidu. „Neporušuji žádný zákon, ani český, ani německý, mám na to analýzy,“ řekl před měsícem Právu. Dodal, že firma zaměstnává „půl regionu“ a platí v Německu obrovské daně.

Firma na svých webových stránkách uvádí, že patří mezi důležité výrobce chemických materiálů. Představitelé místní samosprávy pak tvrdí, že bez ní by město vypadalo úplně jinak. A nechybí ani reportáž o Babišovi, jeho vstupu do politiky i jeho názorech, které prezentuje.

„Chtějí mě poškodit“

„Když jsem šel do politiky, tak jsem chtěl z této firmy odejít, ale banky chtěly, abych tam zůstal, protože to považovaly za důležité,“ řekl ministr financí s tím, že své angažmá v dané společnosti už třetí rok přiznává.

Nepochybuji o tom, že ti, co jsou zde v tom establishmentu, dělají vše pro to, aby vymýšleli zákony proti Babišovi
Andrej Babiš, ministr financí

„Chápu, že mnohým vadí, že jsem se vůbec narodil. Jde jim o to, aby mě poškodili a dostali z politiky,“ prohlásil Babiš a dodal: „Nepochybuji o tom, že ti, co jsou zde v tom establishmentu, dělají vše pro to, aby vymýšleli zákony proti Babišovi o vlastnictví firem, médií, obchodování se státem.“

Narážel tím na právě projednávanou novelu zákona o střetu zájmů občas také nazývanou Lex Babiš, kde třeba právě Plíšek prosazuje, aby firmy ze čtvrtiny vlastněné členem vlády nemohly dosáhnout na veřejné zakázky, dotace a investiční pobídky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám