Hlavní obsah

Šéf žalobců Zeman chválil spolupráci s vedením nového „superútvaru”

• Aktualizováno
Právo, Jakub Troníček

Sněmovní komise k reorganizaci policie ve středu na svém třetím jednání vyslechla nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Ten hovořil hlavně o samotné reformě. Vypovídala také pražská vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová a v pozdějších hodinách také náměstek olomouckého vrchního státního zastupitelství Pavel Komár.

Foto: Petr Horník, Právo

Vrchní státní zástupce Pavel Zeman

Článek

Výslech Zemana trval zhruba tři hodiny a šéf žalobců na něj podle svých slov pro novináře mluvil zejména o samotné reorganizaci celostátních útvarů a svém pohledu na celou záležitost. Zeman, který dříve varoval před možnými negativními dopady slučování útvarů na vyšetřované případy, vyjádřil naději, že kauzy pod stůl nakonec nespadnou.

„Nechám se rád přesvědčit o tom, že centrála pokračuje ve vyšetřování dál a bude iniciativní v zahájení nových šetření,“ konstatoval Zeman.

Na hodnocení je brzo

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová se shodla se Zemanem na tom, že hodnotit práci nového útvaru je po měsíci fungování příliš brzy. "Útvar funguje jeden měsíc a bylo by nekorektní v této chvíli jak ho chválit, tak ho kritizovat," uvedla zhruba po dvouapůlhodinovém slyšení Bradáčová. Před poslanci mluvila hlavně o činnosti obou zaniklých útvarů v minulosti a o svém názoru na budoucí fungování centrály.

Vedení nového „superútvaru“ zároveň pochválil za komunikaci se státními zástupci, ředitel centrály Michal Mazánek i jeho náměstek Petr Vopršal už podle něj navštívili jak vrchní státní zastupitelství, tak to nejvyšší.

Ještě před začátkem Zemanova výslechu se poslanci věnovali nedávným únikům informací z tzv. Šlachtovy zprávy do médií. Týkaly se zejména podrobností o indiciích, které nasměrovaly vyšetřovatele úniku informací z vyšetřování k policejnímu prezidentovi.

Ve středu komise tyto průsaky citlivých poznatků označila jednohlasně za velmi vážné a uložila šéfovi komise Pavlu Blažkovi (ODS), aby se kvůli tomu obrátil na Generální inspekci bezpečnostních sborů. Už dříve nicméně Blažek odmítl, že by za úniky stál kdokoliv z členů komise. Zveřejněné informace podle něj šly nad rámec toho, co během jednotlivých výslechů před poslanci zaznělo.

Žalobci reorganizaci kritizovali

Špičky soustavy žalobců patřily k nejhlasitějším kritikům nedávného sloučení protikorupční policie a protimafiánské jednotky, které vyvolalo také vážnou roztržku uvnitř vládní koalice.

Ostatně právě Zeman, jehož výslech před poslanci začal kolem půl třetí odpoledne, jako první veřejně o chystaném kroku promluvil, když ho označil za nesystémový a nebezpečný.

Podle žalobců byla za vznikem nové Centrály proti organizovanému zločinu snaha o likvidaci dosavadního protimafiánského útvaru vedeného do června Robertem Šlachtou, jehož lidé podezírají policejního prezidenta Tomáše Tuhého z „brutálního“ úniku informací.

O tom před poslanci již dříve vypovídal sám Šlachta a někdejší šéf ostravské pobočky zrušeného útvaru Jiří Komárek. Jeho výslech byl ale na posledním srpnovém jednání přerušen a měl by být dokončen během září. Výsledky své práce má komise předložit do konce října.

Před poslanci již v srpnu vystoupil také Tuhý, který jakékoli podezření z účelovosti reorganizace a možných úniků informací razantně odmítl, stejně jako jeho náměstek pro kriminálku Zdeněk Laube.

Vyslechnou i Chovance a Babiše

V plánu jsou i výslechy ministrů vnitra a financí Milana Chovance (ČSSD) a Andreje Babiše (ANO), kteří se kvůli slučování klíčových útvarů dostali do ostrého sporu. Zatímco Chovanec sporný krok politicky zaštítil, Babiš ho ostře kritizoval a stavěl se veřejně i za Šlachtu, který na protest proti reorganizaci odešel stejně jako Komárek do civilu. Nové působiště pak Šlachta nalezl v celní správě podléhající Babišovu resortu financí.

Kromě obou ministrů chtějí poslanci vyslechnout také kancléře prezidenta republiky nebo dnes již bývalého šéfa civilní kontrarozvědky Jiřího Langa.

Reklama

Výběr článků

Načítám