Hlavní obsah

Ministryni radím na poloviční úvazek, tvrdí Březina

Právo, Petr Janiš

Šéf zastupitelského klubu ČSSD Karel Březina od července radí své stranické kolegyni, ministryni školství Kateřině Valachové. Uvedl, že je jejím poradcem pro oblast kontaktů s regiony, a to na poloviční úvazek. Zabývá se i sportem, pro který by chtěl sehnat více financí. V rozhovoru pro Právo se vyjádřil i k pražské Lítačce, kolem které nespatřuje žádný problém.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Březina (ČSSD)

Článek

Pražská opozice tvrdí, že město přešlapuje na místě, nevěnuje se vleklým kauzám. Svolává proto mimořádné zastupitelstvo. Co si o tom myslíte?

Návrh na mimořádné zastupitelstvo považuji za plácnutí do vody. Mám pocit, že se probudili z letního spánku. Asi se nevidí na stránkách sdělovacích prostředků, tak udělali tuto akci. Nemá absolutně žádný reálný důvod, neboť řádné zastupitelstvo je svoláno na 15. září.

Odmítám i důvody, že město něco neplní nebo že nepracuje. Skoro celé prázdniny jsem byl v Praze, takže naprosto jasně vím, že rada hlavního města pracuje, a to nejen na věcech, které zmiňuje opozice.

Mezi pěti tématy uvedenými opozicí nevidím žádné, které by nesneslo týden odkladu.

Za soc. dem. mohu říci, že náměstek Petr Dolínek v oblasti dopravy zintenzivnil práci na přípravě trasy metra D. Jedná s představiteli vlády o dalším pokračování stavby č. 511 Pražského okruhu. Kritika opozice je tedy samoúčelná.

Metro D je předmětem kritiky. Co říkáte návrhu, aby zastupitelstvo zvýšilo výkupní ceny pozemků?

Jsem ochoten diskutovat o různých návrzích. Ale myslím si, že kolegové by pro to měli využít normální způsoby. Bod o metru D je za prvé možné navrhnout na zastupitelstvo řádné, což ovšem kolegové z opozice neučinili.

Za druhé máme příslušné orgány zastupitelstva, například výbor dopravy. A bylo by dobré se podívat na účast opozičních zastupitelů na zasedáních tohoto výboru.

Piráti tvrdí, že rada neplní usnesení zastupitelstva, a to u lítačky. Její provoz stojí podle nich skoro stejně jako provoz opencard, za niž jsou souzeni bývalí radní. Není to tak?

Opět nevidím důvod, aby kvůli tomu muselo být mimořádné zastupitelstvo týden před řádným. Mohou přece interpelovat, mohou počkat na 15. září. Mezi pěti tématy uvedenými opozicí nevidím žádné, které by nesneslo týden odkladu.

U lítačky bylo usnesení zastupitelstva z ledna splněno. Díval jsem se na to. Splnil ho materiál, který byl předložen zastupitelstvu v únoru. Nevidím v tom tedy žádný problém. Diskusi vést můžeme, jen k tomu máme přece řádné platformy.

Měl jste nastoupit na ministerstvo školství. Stalo se tak? Co tam vlastně děláte?

Není tajemstvím, že jsem od 1. července poradcem paní ministryně Kateřiny Valachové (ČSSD) na maximálně poloviční úvazek, na dohodu o pracovní činnosti, a to pro oblast kontaktů s regiony. Mám určité zkušenosti už tím, že dlouho působím v největším regionu, v Praze.

Sport, jemuž se věnujete v Praze, pod vás na ministerstvu nespadá?

Je to včetně sportu, jde o celou kompetenci ministerstva, tak jsme se dohodli s paní ministryní. Budu se určitě rád podílet na tom, aby šlo více peněz do sportu obecně a do sportu mládeže. Rád bych, aby byla větší koordinace vydávání veřejných prostředků státních a zároveň krajských.

Myslím, že je správná cesta, aby se finance sdružovaly a aby se dosáhlo synergického efektu. V tom nabízím zkušenosti z Prahy, která do sportu dává nejvíce ze všech krajů a má nejpropracovanější granty.

Mění angažmá na ministerstvu vaši pozici v Praze? Zůstáváte například předsedou klubu ČSSD?

Ano. Zůstávám nadále předsedou klubu a neuvolněným (neplaceným, pozn. red.) předsedou výboru zastupitelstva pro majetek a majetkové podíly.

Reklama

Související články

Chovancův tým na vnitru posílí Hulinský

Politický náměstek Petr Hulinský (ČSSD) podle informací Práva na ministerstvu školství končí a přechází k Milanu Chovancovi na ministerstvo vnitra. Jeho zájem...

Výběr článků

Načítám