Hlavní obsah

Dva roky mimo službu. Kvůli znehodnocenému kulometu

Právo, Petr Kozelka

Komando v neprůstřelných vestách, pyrotechnici a nákladní auto připravené na odvoz zbraní a munice. Tak vypadal před dvěma lety zásah Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) proti znojemskému policistovi. Místní okrskář měl být podle vyšetřovatelů nebezpečným pachatelem, jenž skrýval zakázané zbraně a střelivo. Po 22 měsících od zásahu, kdy byl policista celou dobu postaven mimo službu, ale v tichosti veškerá obvinění spadla pod stůl a výsledkem celé akce je naprostá blamáž.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Padesátiletý policista se ve volných chvílích věnoval svému koníčku – starým zbraním a touláním po poli s detektorem kovů.

„Postupně jsem si koupil dva znehodnocené samopaly a znehodnocené náboje, které jsem si vystavil v práci na poličku. Kromě toho jsem měl doma několik torz starých pušek, které jsem našel v kovošrotu,“ řekl Právu.

K samopalům si pořídil ještě znehodnocený německý kulomet MG 42 z druhé světové války.

„Když jsem si ho donesl domů, zjistil jsem, že zbraň byla znehodnocena podle staršího předpisu, proto jsem ji radši zabalil do igelitu a schoval s tím, že využiju zbraňové amnestie, která zrovna začala. Chtěl jsem ho odevzdat a nechat pak znehodnotit podle nového zákona,“ zavzpomínal policista.

Jenže využít zbraňové amnestie už nestačil, neboť 2. září před dvěma lety ráno do jeho bytu vpadlo komando GIBS. „Okamžitě jsem měl pouta na rukou a začali mě vyslýchat před dětmi. Dcera měla 11 a syn čtyři roky,“ líčí.

Foto: , Právo

Po celodenních domovních prohlídkách nakonec GIBS zabavila znehodnocený kulomet, nefunkční střelivo a šest fragmentů pušek z kovošrotu.

Foto: Právo

Staré nábojnice v mužově sbírce

Zproštěn obžaloby

„Chtěli po mně zbraně z desítek fotek, neboť měli napíchnutý můj e-mail, ale nedokázali pochopit, že jsou to fotky stažené z internetu, které jsem si posílal se známými. Do toho říkali, že jsem špatný policista, kterého je nutno se zbavit, a že ze mě udělají exemplární případ,“ řekl muž, který u policie pracoval bez poskvrny 23 let.

Po celodenních domovních prohlídkách nakonec GIBS zabavila znehodnocený kulomet, nefunkční střelivo a šest fragmentů pušek z kovošrotu.

„V poutech, jež mi sejmuli až po téměř 16 hodinách, mě vodili před známými, sousedy i kolegy. Po noci v cele jsem byl propuštěn a následně postaven mimo službu,“ dodal policista.

Jenže poté se konstrukce případu začala státnímu zástupci a GIBS hroutit jako domeček z karet. Nejprve kauzu rozdělili – nález střeliva předali krajskému policejnímu řediteli s návrhem na kázeňské potrestání, zbraně putovaly k soudu s obžalobou pro nedovolené ozbrojování. Nepomohlo ani to, když znalci zbraně označili za nefunkční a žádný z kusů munice neměl hnací či výbušnou náplň.

Krajský ředitel Leoš Tržil s odkazem na rozhodnutí Nejvyššího soudu ohledně zbraňové amnestie kázeňské řízení zastavil s tím, že skutek není ani přestupkem. Stejně rozhodl i Okresní soud ve Znojmě a Krajský soud v Brně.

„Mezitím jsem byl ale 22 měsíců mimo službu, žena končila na mateřské a pak byla na úřadu práce, takže jsme žili jenom z 60 procent mého platu. Prvních 14 dnů jsem radši ani vůbec nevycházel z bytu. GIBS ze mě přede všemi udělala těžkého zločince,“ svěřil se policista.

Zbraň z blešáku cestou do vězení?

Na to, že podobné zbraně má doma i hodně sběratelů vojenské historie, upozornil i policistův advokát Radek Ondruš.

„Takové věci koupíte na kdejaké burze, na bleším trhu nebo i na internetových portálech. Upozornil jsem i státního zástupce, proč nekoná i v jiných případech, kterých je plný internet, když mého klienta chce za totéž soudit. Nijak na to nereagoval,“ sdělil Ondruš.

Po pravomocném osvobozujícím rozsudku musel stát vydat zabavené věci zpět, policistovi musel doplatit ušlou mzdu a podle všeho bude muset Česká republika na základě zásahu GIBS platit i tučné odškodné.

Související téma:

„Přemýšlel jsem, jestli se mám vůbec po tom všem vracet do služby, jak se na mě budou lidi koukat, až zase budu chodit v uniformě. Ale nakonec jsem si řekl, že když jsem dva roky bojoval za svoje očištění, tak to přece teď neskončím,“ dodal policista.

Reklama

Výběr článků

Načítám