Hlavní obsah

Ošklivé cigarety se už prodávají

Právo, Jiří Novotný

Tabákové výrobky s velkým zdravotním varováním v podobě ošklivého obrázku se už v Česku prodávají. Jako první je začala prodejcům v celé republice dodávat společnost Imperial Tobacco (IT). V příštích dnech se k ní připojí i ostatní tuzemské tabákové firmy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cigarety a tabák s odstrašujícími obrázky. Vlevo pro srovnání krabička s dosavadním potiskem

Článek

Novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích přitom umožňuje krabičky cigaret i balení tabáku vyrábět v dosavadní podobě až do 7. září a doprodávat je až do 7. prosince.

Na otázku Práva, proč tedy ten spěch, který kuřáky netěší, odpověděl ve čtvrtek jednatel IT Kamil Provazník.

„S výrobou krabiček a obalů s obrázky jsme začali už počátkem srpna. Konzultovali jsme to s příslušnými orgány a byli ujištěni, že předčasnou distribucí novelu nijak neporušujeme, protože evropská legislativa je nadřazena české,“ řekl.

Doprodávat staré zásoby prodejci smějí až do 7. prosince, aniž by jim za to hrozil postih
Kamil Provazník, jednatel IT

Provazník odhaduje, že už v polovině září budou na trhu převažovat krabičky se škaredými obrázky, zobrazující možné důsledky kouření. Méně drastický, ale snad ještě působivější je obrázek dítěte s dudlíkem v podobě cigarety, který teď IT také na nových krabičkách použila.

Obrázky se musí střídat 

„Doprodávat staré zásoby prodejci smějí až do 7. prosince, aniž by jim za to hrozil postih. A po tomto termínu ještě mohou zbylé zboží skladovat, ovšem odděleně od toho s obrázky,“ upřesnil Provazník.

Celkem si výrobci vybírají ze 48 obrázků, předepsaných tabákovou směrnicí EU. V průběhu čtyř let je ale ve dvanáctiobrázkových sériích musí vystřídat všechny. Obrázek s varováním pokrývá 65 procent přední i zadní plochy krabičky a polovinu obou bočních stran.

Logo dané cigaretové značky je nově v dolní části krabičky. Zcela už na ní chybí informace o obsahu dehtu, nikotinu a oxidu uhelnatého. K tomuto opatření dospěla Evropská komise ve snaze zbavit kuřáky dojmu, že existují i lehčí, a tedy méně škodlivé cigarety.

V Austrálii ani dalších zemích, které velké obrázkové varování zavedly už dříve, to ke snížení spotřeby cigaret nevedlo
Conrad Politt, ředitel české pobočky JTI

Výrobci však budou muset nadále dodržet směrnicí stanovený obsah těchto látek, který je v EU pro jednu cigaretu například u nikotinu nanejvýš jeden miligram. A z trhu ještě letos definitivně zmizí i cigarety s příchutěmi (třeba ovoce, vanilky či čokolády).

Výjimku od Evropské komise dostaly pouze mentolové cigarety, jež budou povoleny až do roku 2020.

Zbavit kouření zcela atraktivity

Důvodem zmíněných opatření je zbavit kouření i té poslední atraktivity a odradit od něj zejména mladé lidi. Nyní totiž v ČR stále ještě kouří kolem 28 procent dospělé populace, a podle průzkumů v této statistice začínají převažovat ženy nad muži.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) odhaduje, že díky zavedení škaredých obrázků se počet kuřáků sníží nejméně o dvě procenta. Opačného názoru jsou ovšem tabákové firmy.

„V Austrálii ani dalších zemích, které velké obrázkové varování zavedly už dříve, to ke snížení spotřeby cigaret nevedlo. Naopak na tom vydělal nelegální trh, na nějž se kuřáci začali obracet ve větší míře,“ potvrdil generální ředitel české pobočky Japan Tobacco International Conrad Politt.

Tabáková směrnice EU, přijatá v roce 2014, uložila členským zemím zavést nová pravidla nejpozději do letošního 20. května. Jako první k její realizaci přistoupilo Nizozemsko, a poté i Německo, Estonsko, Slovensko, Rakousko, Belgie či Bulharsko.

V Polsku nabude příslušná právní úprava účinnosti 8. září, tedy jen o den později než v České republice. Naopak Maďarsko počítá se zavedením škaredých obrázků až v příštím roce. Žádné postihy za neplnění směrnice však zatím členským státům nehrozí.

Anketa

Odradily by vás ošklivé krabičky od kouření?
Ano
24,6 %
Ne
75,4 %
Celkem hlasovalo 3560 čtenářů.

Reklama

Související články

Cigarety s ošklivými obrázky už v srpnu

Cigarety zdraží v Česku nejpozději v březnu o čtyři koruny. 20. května pak nabude účinnosti směrnice EU, podle níž musí být nejméně 65 procent plochy krabičky...

Výběr článků

Načítám