Hlavní obsah

My jsme nikoho nezvali, tak nám nenuťte kvóty, řekl Zeman Merkelové

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman přijal ve čtvrtek v podvečer na Pražském hradě německou kancléřku Angelu Merkelovou. Po slavnostním přivítání plném oboustranných zdvořilostí jednali oba politici mimo jiné i o sporném tématu migrace a podle očekávání nenalezli shodu. Zeman především odmítl ideu uprchlických kvót.

Prezident Zeman se setkal s kancléřkou MerkelovouVideo: Václav Toman, Novinky

 
Článek

„Prezident republiky vyjádřil názor, že pokud si Německo pozvalo ilegální migranty, nemůže formou uprchlických kvót přenášet odpovědnost na země, které je nepozvaly,” uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Řeč byla také o vzájemných vztazích, které oba označili za dobré. Podle Ovčáčka prezident do své delegace zapojil také ministra financí Andreje Babiše a vicepremiéra Pavla Bělobrádka, a to „na jejich žádost”.

K otázce tzv. brexitu Zeman řekl, že mezi jeho příčiny patří mimo jiné bruselská byrokracie.

Věnoval jí Švejka

Prezident věnoval kancléřce dva výtisky knihy Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka, jeden v němčině a druhý v češtině s ilustracemi Josefa Lady. Během slavnostního přivítání kancléřku oslovil německy, Merkelová mu odpověděla česky.

Při slavnostním přivítání předal kancléřce květiny a anglicky jí řekl, ať se usmívá. Politici podle něj mají vypadat optimisticky.

Dvě témata

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček již dříve řekl, že jednáním Zemana s Merkelovou na Hradě by měla dominovat dvě témata. První z nich je migrační krize a mezinárodní terorismus, druhým pak budoucnost Evropské unie po brexitu.

Foto: David W Cerny, Reuters

Prezident Miloš zeman a německá kancléřka Angela Merkelová

Merkelová přiletěla do Prahy ve čtvrtek odpoledne. Nejprve se setkala s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), následovala návštěva ČVUT a zastávka ve Strahovském klášteře, kde si prohlédla knihovnu a podepsala do pamětní knihy. [celá zpráva]

Po návštěvě Hradu je na řadě slavnostní večeře, po které kancléřka odletí zpět do Německa.

Návštěvu německé státnice provázejí na území Prahy protestní akce. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám