Hlavní obsah

Merkelovou by měli soudit v Haagu, znělo před Úřadem vlády

Právo, tin, bja
Praha

Demonstranti před Strakovou akademií měli původně německou kancléřku Angelu Merkelovou přivítat: místo si původně zabrali její příznivci, kterých nakonec dorazilo zhruba dvacet. Mnohonásobně je předčili odpůrci Merkelové a islámu: Merkelová je v jejich očích symbol muslimské invaze do Evropy.

Merkelová dorazila do Prahy. Na Úřadu vlády ji vítal pískotVideo: Novinky

 
Článek

Před Úřadem vlády se nakonec sešly zhruba dvě stovky demonstrantů vyzbrojených píšťalami, houkačkami a transparenty většinou odsuzujícími islám a německou kancléřku osobně, některé z nich byly napsány v němčině.

Krátce po půl třetí přinesla skupinka lidí pod vedením aktivisty Tomasze Peszynského velké oranžové srdce, v jehož středu byla připevněná fotografie kancléřky. Na nosiče srdce se následně sesypali demonstranti, kteří skandovali: „Hanba! Vlastizrada!“ Mezi lidi vyjadřující podporu Merkelové a skandující dav se museli postavit členové antikonfliktního týmu a policisté.

„Angela Merkelová podstatně ohrozila bezpečnost evropských států, což se projevilo při následných teroristických útocích. Měla by být postavena před mezinárodní soud pro válečné zločince v Haagu,“ řekla novinářům starší žena s transparentem „Merkel - Killer of Europe (Merkelová - Zabiják Evropy)“. Jiný muž z Valašského Meziříčí, podle všeho neformální vedoucí skupiny demonstrantů, zase řekl, že Merkelová pozvala do Evropy všechny uprchlíky „na žádost Spojených států“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Odpůrci německé kancléřky před Úřadem vlády

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Odpůrci Angely Merkelové s transparenty protestují proti německé kancléřce

Ve chvíli, kdy Merkelová dorazila na Úřad vlády, ji většina protestujících neměla šanci ani spatřit: policie totiž zahradila vjezd k úřadu směrem z Klárova zábranami a policejními vozy. Na místě hlídkovalo velké množství policistů, někteří z nich se podle všeho vmísili do davu v civilu.

I tak demonstranti přivítali Merkelovou hlasitým pískotem a skandováním „Merkel muss weg (Merkelová musí jít)“. Někteří vykřikovali vulgární hesla, jiní zase skandovali „Bohouše do koše“ na adresu českého premiéra.

Demonstranti se také pouštěli do slovních potyček s útlou skupinou příznivců Merkelové. „Fuj, vítači jsou hnůj,“ křičeli na ně například.

Na Loretánském náměstí dvacítka demonstrujících

Na Loretánském náměstí se sešly zhruba dvě desítky odpůrců Merkelové, z jejích příznivců nedorazil nikdo, takže nedošlo k žádným konfliktům. Protestující měli transparenty, na jednom z nich byla německá kancléřka vyobrazena s charakteristickým „hitlerovským“ knírkem.

Demonstrace odpůrců Angely Merkelové na Loretánském náměstíVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám