Hlavní obsah

Jedna minuta za jednu korunu. V Praze 5 a 6 platí parkovací zóny. Na Smíchově zavedli 30 km/h

Právo, Novinky, ČTK, Petr Janiš
Praha

Na území Prahy 5 a 6 radnice od středy zavedly parkovací zóny. A snad, aby změn nebylo příliš málo, v některých smíchovských ulicích začalo ve středu platit s novými zónami placeného stání omezení rychlosti na 30 km/h. Radnice Prahy 5 to odůvodnila bezpečností. Lidé si tedy mají na co zvykat.

Nové parkovací zóny v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

„Vycházíme z praxe a doporučení našeho odboru dopravy. Třicítka se týká šesti větších oblastí a několika samostatných ulic či úseků,“ řekl místostarosta Martin Slabý (ANO).

Třicítka po karlínském vzoru začala platit v okolí Anděla i jinde na Smíchově, na Kavalírce, Neklance, Zatlance, kolem ulic Nepomucká a Grafická. Část Grafické ulice je nově jednosměrná.

Praha 5 se také postavila proti tomu, aby nové parkovací zóny vedly až k přechodům. Jde o to, aby chodci měli lepší rozhled a byli lépe vidět. Řidiči budou muset zpozornět. „Bezpečnost ostatních účastníků provozu, to je zejména chodců, je pro nás nadřazená nad počtem parkovacích míst,“ dodal Slabý.

Foto: David Ryneš, Novinky

Firma Eltodo, dodavatel systému, postupně strhává přelepy značek. Tam, kde jsou již stržené, zóny platí. Všechny značky budou platné nejpozději v neděli. Parkovací automaty jsou v provozu všechny.

Obě radnice měly ve středu odpoledne zhruba 20 400 registrovaných zájemců. V Praze 5 jich bylo něco málo přes 5 400, radnice Prahy 6 měla zaregistrovaných téměř 15 000 lidí, řekl Novinkám mluvčí šesté městské části Martin Churavý.

„Z celkového počtu občanů, kteří mají nárok na parkování v zazónovaných oblastech jde zhruba o polovinu. Situace se výrazně zlepšila v posledních dnech a týdnech. Lidé víc dbali na to, aby si zařídili parkovací oprávnění,” dodal Churavý.

Také Praha 5 podle ČTK očekává zájem zhruba 30 tisíc lidí.

Radnice Prahy 6 prodloužila pro zájemce o registraci úřední hodiny a otevřeno bude i v sobotu 27. a v neděli 28. srpna.

Byl bych rád, kdyby bylo vydaných víc parkovacích karet, protože to, co bude následovat další dny, si neumím ani představit
Martin Slabý (ANO), místostarosta Prahy 5

„Byl bych rád, kdyby bylo vydaných víc parkovacích karet, protože to, co bude následovat další dny, si neumím ani představit,” řekl Novinkám místostarosta Prahy 5 Martin Slabý (ANO).

Foto: Jakub Troníček, Právo

V modré zóně může zaparkovat i návštěvník, jen musí počítat s tím, že auto zde může být nejdéle 3 hodiny a že 1 minuta stojí 1 korunu.

Reakce Novinkami oslovených obyvatel nebo lidí, kteří do dotčených městských částí jezdí za prací, byly smíšené.

„Co se dá dělat. Je to po celé Praze, musíme se s tím smířit,” řekl Novinkám jeden z obyvatel.

„Větší kra.... jsem neviděl,” konstatoval další, který na Prahu 5 vozí invalidní matku a teď má problémy, pokud nechce za parkování platit.

Jedna minuta za korunu

Praha 5 ale nezahrnula do zón placeného stání celé území městské části. Podobné je to i na Praze 6, kde je parkovací oblast jen v Bubenči, na Hradčanech, v Dejvicích, Vokovicích, na Veleslavíně a Břevnově a ve Střešovicích.

Ulice s novou zónou byly na Praze 6 po ránu klidnější než v jiné všední dny. V modré zóně určené hlavně rezidentům byl nezvyklý počet volných míst. Neprojíždělo jimi ani tolik vozů hledajících místo. V modré zóně přitom může zaparkovat i návštěvník, jen musí počítat s tím, že auto zde může být nejdéle 3 hodiny a že 1 minuta stojí 1 korunu, čili 3 hodiny 180 korun.

Oproti tomu rezident by měl zaplatit 1200 korun na celý rok. Jen se musí na úřadě zaregistrovat, tedy zadat do systému registrační značku svého vozu a trvalé bydliště. Pokud bude chtít parkovat pouze v okolí svého bydliště, bude to 600 korun.

Jakmile bude chtít řidič mít zaparkován i druhý vůz, zaplatí za něj 12 000 Kč za rok. Podnikatelé zaplatí 36 000 korun. Senioři starší 65 let zaplatí roční poplatek 360 korun.

Novinkou oproti dosavadnímu systému bude možnost zaparkovat v modré zóně na tři hodiny i bez registrace. Řidiči si parkovné budou moci zaplatit přes mobil prostřednictvím takzvaných virtuálních parkovacích hodin na webu Parkujvklidu.

Po zprovoznění lze nicméně očekávat jistou potřebu úprav projektu
Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář TOP 09

Registrační značky zaparkovaných aut snímá auto společnosti Eltodo, vybavené kamerami. Také do parkomatů či do virtuálních parkovacích hodin na internetu se zadává registrační značka auta, není třeba mít nálepku na skle či papírek za ním.

V ulicích už jezdí speciální auta s kamerami, které snímají značky. Pokuty za špatné parkování uděluje magistrát, stejně jako v dosavadních zónách v centru.

Regulace a šikana

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) ve zvláštním čísle radničního periodika vysvětlil, proč se v jeho městské části nenachází žádná čistě návštěvnická oranžová zóna. Smíšená, tzv. fialová zóna má podle něho dostatečnou kapacitu. V ní je parkování pro návštěvníky levnější než v zóně modré.

„Vzhledem ke složitosti, množství dopravního značení a celkovém značném rozsahu dotčeného území, lze nicméně po zprovoznění očekávat jistou potřebu úprav projektu,“ uvedl Kolář. Podle něho zavedení zón pomůže k regulaci statické dopravy hlavně u stanic metra a zklidní městskou část.

U mne ve Střešovicích se nezmění vůbec nic, jen budeme všichni platit výpalné bez jakékoli protihodnoty
Ondřej Pecák, právník

Někteří obyvatelé Prahy 6 však vnímají zóny jako šikanu. Střešovický právník Ondřej Pecák hodlá kvůli tomu podat na město žalobu.

„Musel jsem dát za pravdu přínosu zón například na Vinohradech v okolí náměstí Míru, zato u mne ve Střešovicích se nezmění vůbec nic, jen budeme všichni platit výpalné bez jakékoli protihodnoty,“ citoval Pecáka server Echo24.

Mluvčí: Na závěry je brzy

Radnice podle ČTK do středečních 14:30 nezaznamenaly žádné problémy při registraci vozů ani při samotném parkování. Nezaznamenaly ani stížnosti obyvatel na to, že by řidiči přeparkovali své vozy z oblastí, kde zóny jsou, do těch, kde nejsou zavedeny.

„Se stížnostmi se na nás zatím nikdo neobrátil. Lidé stále chodí registrovat své vozy, vše zvládáme bez problémů,” řekl mluvčí Prahy 6 Churavý. „Na jakékoliv závěry je ale brzy,” dodal.

Foto: David Ryneš, Novinky

Kde jsou a budou v Praze zóny placeného státní

Potíže dosud nezaznamenala ani Praha 5, řekla Šárka Mlátilíková z oddělení komunikace této městské části.

Prahou 5 a 6 rozšiřování zón nekončí. Už 1. září by měly zóny začít platit na Jarově v Praze 3. Se zónami v Karlíně, Libni a Ládví v Praze 8 se počítá od 1. října, jen ještě není dána definitivní podoba.

Anketa

Souhlasíte se zavedením parkovacích zón v Praze 5 a 6?
Ano
9,2 %
Ne
90,8 %
Celkem hlasovalo 1338 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám