Hlavní obsah

Babiš se s Merkelovou setká u Zemana

Právo, rsk
Aktualizováno

Čtvrtečního jednání prezidenta Miloše Zemana s německou kancléřkou Angelou Merkelovou se zúčastní i ministr financí Andrej Babiš. Právu to ve středu potvrdil lídr ANO s tím, že ho pozval prezident. Zeman chce s Merkelovou mluvit o migraci.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Jdu na večeři a následné jednání u prezidenta Zemana s paní Merkelovou v šest večer,“ potvrdil Babiš, který má se Zemanem tradičně dobré vztahy.

Novinky původně napsaly, že Babiš nebyl pozván na vládní oběd s Merkelovou, ten ale není v oficiální části programu. Za chybu se omlouváme. Kancléřka má naplánované jednání ve Strakově akademii až od 14 hodin, kdy se má setkat s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a pak se členy české vládní delegace. Místopředseda vlády Babiš tam však nebude i přes to, že byl pozván.

„Místopředseda vlády Andrej Babiš byl z pověření předsedy vlády Bohuslava Sobotky pozván jak na odpolední jednání české delegace a delegace kancléřky Merkelové, tak na slavnostní večeři. Podle aktuálních informací místopředseda vlády Babiš účast na jednání delegací odmítl a přijal pouze účast na slavnostní večeři," řekl Novinkám mluvčí vlády Martin Ayrer.

Babiš potvrdil Právu, že byl pozván na jednání vládních delegací, ale že se z něj omluvil. „Za prvé jsem tam neměl protějšek pro jednání a měl jsem také dlouho plánovanou akci s ministryní školství Valachovou a olympioniky. Navíc proč bych měl s paní Merkelovou jednat dvakrát, když ji uvidím u pana prezidenta,“ řekl.

Ministr financí si také myslí, že setkání na Hradě bude hodnotnější. „U prezidenta jsem byl mnohokrát při návštěvách různých státníků, nějak se tam mluví a člověk má možnost do jednání nějak vstoupit,“ dodal Babiš.

Půhodinové sezení

Babiš se tedy s Merkelovou setká až na Hradě. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček upřesnil, že jako první proběhne půlhodinové setkání Zemana s Merkelovou mezi čtyřma očima. Pak bude na programu další půlhodinové sezení s Babišem, ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem, kancléřem Vratislavem Mynářem, šéfem zahraničního odboru Hynkem Kmoníčkem a velvyslancem ČR v Berlíně Tomášem Janem Podivínským, kterého se rovněž účastní Ovčáček.

„Pan prezident tematicky naváže na setkání s francouzským prezidentem Hollandem, důležitými tématy tedy bude migrační krize a s ní spojené teroristické útoky v Evropě, budoucnost EU po brexitu i bilaterální spolupráce ČR a Německa,“ řekl Právu Ovčáček.

Třetí návštěva kancléřky

Merkelová má v Česku na programu kromě setkání s prezidentem také naplánovanou schůzku s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Hlavní témata se budou točit kolem budoucnosti EU po brexitu, pokračování česko-německého strategického dialogu a spolupráce ve vědě a výzkumu.

Merkelová do Česka přijede poprvé od svého opětovného jmenování do funkce v prosinci 2013, celkově bude v Česku potřetí od roku 2005, kdy se ujala kancléřského postu. Merkelová naposledy navštívila ČR v dubnu 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám