Hlavní obsah

Na mistrovství světa hasičů skončilo Česko třetí

Právo, Denisa Doležalová

Obdivuhodné sportovní výkony i sedm světových rekordů zhlédli diváci na Mistrovství světa v požárním sportu, které se od středy do soboty konalo v Ostravě. České týmy nakonec vybojovaly krásné třetí místo z 15 soutěžících zemí. Lepší bylo jen Rusko a Bělorusko.

Takto slavily české a slovenské dorostenky medaile z požárního útokuVideo: Denisa Doležalová, Právo

 
Článek

„Rusko získalo celkem 36 medailí, Bělorusko 26 a Česko 16. Co se týká nás, tak jsme skutečně dosáhli překvapivých výsledků. Naším nejlepším družstvem bylo zcela jistě to dorostenecké. Dorostenci vlastně bodovali úplně ve všech kategoriích. Velmi mile nás ale svými výkony překvapily i dorostenky. Vypadá to tak, že máme velmi nadějnou mládež,“ řekl Právu mluvčí hasičského šampionátu Jiří Bezděk.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Sobotní klání v požárním útoku bylo mezi hasičskými dorostenkami napínavé. Na snímku bojuje o medaile jeden ze dvou českých týmů.

V kategorii hasičských dorostenců totiž ti naši skončili na stříbrné pozici. Zvítězili Bělorusové, bronz získalo Rusko. Mezi dorostenkami nejlépe zabodoval ruský tým následovaný Běloruskem a pak Českem.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

České dorostenky bojují o medaile.

Mužská kategorie patřila Bělorusům, stříbrnou medaili dostali Ukrajinci a bronz pak Češi. V ženách byly nejúspěšnější Rusky, za nimi skončily Bělorusky a bronz vybojovala česká výprava.

Foto: Denisa Doležalová

Hasičské dorostenky z Česka se radují ze stříbrné medaile v požárním útoku. Celkově skončily na mistrovství světa třetí.

Podle Bezděka dosáhla česká hasičská reprezentace mnohem lepších výsledků, než se vůbec předpokládalo. „Takže slavíme, je to úspěch,“ podotkl mluvčí s tím, že mistrovství se zúčastnilo přes 400 závodníků z řad profesionálních i dobrovolných hasičů. „Soutěžilo se na dvou místech Ostravy: na Černé louce a na Městském stadiónu ve Vítkovicích,“ připomněl Bezděk.

Týmy se utkaly ve čtyřech disciplínách: ve výstupu do čtvrtého podlaží 12,5 metru vysoké cvičné věže s pomocí hákových žebříků, v běhu na 100 metru s překážkami, v požární štafetě s překážkami a v požárním útoku.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

V sobotu se na mistrovství světa hasičů utkaly v požárním útoku i hasičské dorostenky. Na snímku bojují Bělorusky.

„Na přípravu mistrovství světa v požárním sportu jsme měli jen dva a půl měsíce. Původně se totiž hlavní kategorie žen a mužů měly soutěžit v Turecku, jenže tam měli problém s bezpečností, tak se závody přesunuly k nám. No a nakonec se k nám přesunula i světová soutěž hasičských dorostenců a dorostenek, která měla být v Jižní Koreji. Tamní kolegové ale nezvládli organizaci a pořádání soutěže se nakonec vzdali,“ upozornil ředitel moravskoslezských hasičů Zdeněk Nytra.

Podle organizátorů se však nakonec i přes krátkou přípravu podařilo šampionát zvládnout s jen drobnými organizačními problémy. Kromě sponzorů jim pomohlo i 100 dobrovolníků a moravskoslezští hasiči. „Na klání 37 družstev dohlíželo 150 rozhodčích. Bylo uděleno 90 medailí a snědeno 12 600 porcí jídla, což je 4620 kilogramů,“ dodal mluvčí závodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám