Hlavní obsah

Češi unesení v Libanonu chtějí od českého státu miliónové odškodné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čtyři Češi unesení loni v Libanonu chtějí od státu odškodné. Tvrdí, že tuzemské tajné služby mohly jejich únosu zabránit, a proto požadují čtyřicet miliónů korun, uvedl Český rozhlas (ČRo). Odškodné nežádá pouze vojenský zpravodajec Martin Psík.

Foto: Policie ČR

Obhájce Jan Švarc (vlevo nahoře), reportér Miroslav Dobeš (vlevo dole), voják Martin Psík (uprostřed), překladatel Adam Homsi (vpravo nahoře) a reportér Pavel Kofroň (vpravo dole)

Článek

„Ministerstvo financí obdrželo na konci července žádost o náhradu nemajetkové újmy vzniklé čtyřem poškozeným v souvislosti s jejich únosem v Libanonu. Každý z nich si nárokuje náhradu ve výši 10 miliónů korun. Poškození ve věci požadují zmiňovanou újmu v důsledku nesprávného úředního postupu,“ potvrdil ČRo mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec. Právě na tento úřad čtveřice Čechů žádost o odškodné poslala.

Podle Žurovce by ale o žádosti mělo rozhodovat ministerstvo vnitra.

„Trpěli jsme závažnými chorobami, jeden z nás bral před únosem šest léků na srdce a kardiovaskulární choroby a tam mu dávali jenom aspirin. Trpěli jsme i psychickými potížemi," řekl ČRo jeden z unesených, překladatel z arabštiny Adam Homsi.

Čtveřice mužů zmizela loni v červenci v libanonském údolí Bikaá. Únosci podle Homsiho při vyjednávání řekli české straně, že pokud nevyhoví požadavkům, prodají unesené Čechy radikální organizaci Islámský stát. Do Česka se vrátili začátkem letošního února.

Selhání státu?

Unesení, vedle překladatele Homsiho také advokát Jan Švarc a dvojice novinářů Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň, v žádosti napsali, že stát při řešení jejich únosu selhal.

Argumentují, že kdyby české tajné služby lépe spolupracovaly, nemuselo k incidentu vůbec dojít. Civilní rozvědka podle nich totiž měla informaci, že se plánuje nějaká forma odvety za zatčení libanonského agenta Alího Fajáda, o jehož vydání Česko požádaly Spojené státy.

Švarc byl v Česku Fajádovým advokátem. V den návratu pětice Čechů do vlasti byl z české vazby propuštěn Fajád, kterého USA podezřívaly z napojení na teroristickou organizaci. [celá zpráva]

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) krátce poté médiím potvrdil, že podmínkou propuštění pěti unesených bylo, aby Česká republika nevydala v Česku zadržovaného Fajáda do Spojených států. [celá zpráva]

Anketa

Mají Češi unesení v Libanonu nárok na odškodné od státu?
Ano
1,6 %
Ne
98,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7140 čtenářů.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický

Foto: ČTK

Alí Fajád u soudu v Praze

Reklama

Výběr článků

Načítám