Hlavní obsah

Pedofilové v médiích i evropské Guantánamo. Politici si před volbami pouštějí pusu na špacír

Právo, Karolína Brožová

Atmosféra s blížícími se volbami na politické scéně houstne. Politici se čím dál častěji dopouštějí ostrých výroků. Vyzývají například k trestům smrti, zavedení jakéhosi evropského „Guantánama“ nebo varují před pedofily v médiích. A to přesto, že by za taková slova od centrály strany pochválení asi nedostali.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý disident a senátorský kandidát za ODS František Čuňas Stárek navrhuje zřídit evropskou obdobu Guantánama. Na snímku s předsedou ODS Petrem Fialou

Článek

„Zaznamenávám, že pedofilové se snaží proniknout na mediální scénu, snaží se za svoje práva také bojovat. Možná přijde někdo, kdo začne devítileté nevěsty propagovat i u nás,“ šokoval ve středu v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV poslanec a kandidát na senátora Stanislav Huml (ČSSD).

Volně tak navázal na kolegyni z partaje Pavlínu Nytrovou, která na schůzi Sněmovny při jednání o adopcích dětí homosexuály v polovině července varovala: „Homosexuálové se budou snažit zlegalizovat sex s dětmi.“ [celá zpráva]

Foto: Milan Malíček, Právo

Stanislav Huml na úterní tiskové konferenci ve Sněmovně.

Za svá slova, která stejně jako Huml nepodložila žádnými důkazy, schytala kritiku ze všech stran. Pochválil ji snad jen šéf extremistické Alternativy pro ČR Petr Hampl.

„Až aktivisté za práva sexuálních menšin zjistí, že homosexuálům už není co přidat, přeorientují se na práva pedofilů. Samozřejmě že se to stane!“ napsal.

Smrt, nebo mučení? Foldyna vs Čuňas

Žhavějším tématem než pedofilové je však stále mezi českými politiky strach z teroristů. V nápadech, jak zabránit jejich příchodu do Česka, se předhánějí napříč politickými stranami.

EU musí přijmout pravidla odpovídající hrozbě. Usvědčení teroristé musí dostat trest smrti,“ napsal kandidát na ústeckého hejtmana za ČSSD Jaroslav Foldyna.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna

Trest smrti přitom zakazuje Rada Evropy a je neslučitelný se členstvím v EU. Za volání po trestu smrti evropští politici kritizují tureckého prezidenta Erdogana.

Bývalý disident a nestranný senátorský kandidát za ODS v Praze 6 František Čuňas Stárek zase navrhl: „Zřídit evropskou obdobu Guantánama, kde bychom vytěžovali informace a zpravodajské poznatky ze zadržených teroristů. Vím, že to zní na první poslech radikálně, ale nemůžeme zároveň válčit a být v míru. Věřím v ozbrojený mír mezi jednotlivci i mezi národy.“

Senátor Zdeněk Škromach (ČSSD), který se letos na podzim pokusí své křeslo v horní komoře obhájit, by chtěl případné teroristy či nepřizpůsobivé uprchlíky vylekat ohněm.

Škromach vyzval z bazénku k obraně národních tradic

„Máte pocit, že naše tradice jsou v ohrožení? Zapalte ohně a dejte najevo, že my se svých tradic nevzdáme,“ vyzval senátor na videu, na kterém v pozadí plápolala pochodeň.

„Mám prkénko, zajímá vás to?“

Václav Klaus ml., který je v ODS stínovým ministrem školství, by se už o změny v EU nepokoušel a raději by z ní odešel úplně. „Nevidím jinou cestu, než vypadnout z Evropské unie a tvrdě kontrolovat vlastní hranice. I za cenu, že o třetinu zchudneme,” napsal na Facebooku.

Schytal to však nejen od partaje, ale i od svého otce. Podle bývalého prezidenta Klause není odchod z EU realistický – radši by nechal Evropskou unii rozbít úplně.

Europoslanec za ANO Pavel Telička se zase pustil do hlavy státu, ačkoliv šéf ANO Andrej Babiš s ní udržuje korektní vztahy (Miloš Zeman jej také nedávno označil za nejúspěšnějšího člena vlády). Telička nedávno napsal: „Zeman popřál Trumpovi k politické nekorektnosti? Buď ten člověk nemá elementární informace, nebo padá k úplnému dnu.“

V červnu po summitu NATO ve Varšavě zase europoslanec poznamenal: „Stále hledám stopu, kterou Zeman zanechal na summitu NATO. Dle mých zdrojů prý najdu maximálně pachovou. Nikdo s ním nechtěl jednat.“

Ministři mají strašnou chuť na větší peníze z rozpočtu. A já jsem jediný, kdo je shání
Andrej Babiš

Na sociálních sítích se však politici někdy jen rádi pochválí. „Ministři mají strašnou chuť na větší peníze z rozpočtu. A já jsem jediný, kdo je shání,“ napsal Babiš koncem července.

Předseda ODS Petr Fiala zase minulý týden ujistil o kvalitě své hřívy: „Vlasy, které vidíte na posledních fotografiích, na mně v TV či při osobním setkání se mnou, jsou do posledního vlásku moje, nebarvím si je a ani si nesypu hlavu popelem.“

Ministryně Karla Šlechtová (ANO) koncem července zase ujistila občany o tom, že je k nim maximálně otevřená. „Jako ministr se zpovídám za vše. Mám nové prkénko na WC, třeba to někoho zajímá,“ uvedla.

Anketa

Domníváte se, že dokážete odhalit populismus a odolat mu?
Ano
91,3 %
Ne
8,7 %
Celkem hlasovalo 2159 čtenářů.

Související témata:

Foto: Novinky

Stanislav Huml

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavlína Nytrová (ČSSD) na jednání Poslanecké sněmovny

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Jaroslav Foldyna

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Škromach

Foto: Milan Malíček, Právo

Lídr kandidátky ANO do Evropského parlamentu Pavel Telička

Foto: Pavel Karban, Právo

Petr Fiala, předseda ODS

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Reklama

Výběr článků

Načítám