Hlavní obsah

Na jižní Moravě začali vinaři prodávat burčák

Právo, Milan Vojtek

Čtvrtek 11. srpna se stal prvním dnem, kdy si lidé letos mohli koupit burčák. Tedy opravdový burčák z tuzemských hroznů, a ne obdobné pití z maďarské suroviny, které název burčák nesmí použít. Jde o částečně zkvašený hroznový mošt.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Miloslav Machuča nabízí první burčák vyrobený z vlastních hroznů odrůdy Irsai Oliver.

Článek

Na špici burčákového pelotonu se postavil Miloslav Machuča z Valtic na Břeclavsku. Vlastně jako každý rok. Ve čtvrtek i s otcem začali prodávat na tradičních místech, tedy na hrázi Mlýnského rybníka mezi Břeclaví a Lednicí a u rybárny nedaleko Pasohlávek, hned u hlavního tahu z Brna do Vídně.

„Pochopitelně je z hroznů odrůdy Irsai Oliver. Ta dozrává nejdříve. Hrozny měly při sklizni cukernatost patnáct stupňů, pravda je, že jsme ve vinici vybírali ty nejvyzrálejší,“ řekl Právu Machuča. Posbírali je v neděli a připraveni vyrazit s burčákem mezi lidi byli již ve středu. Nepříznivé počasí je ale odradilo, a tak se stal dnem letošní burčákové premiéry čtvrtek.

Mráz poničil úrodu

„Bude ho proti loňskému roku méně, předpokládám propad tak na osmdesát procent. Na úrodě se podepsal mráz,“ poznamenal Machuča. I proto je letošní burčák o desetikorunu dražší, litr stojí sedmdesát korun.

Skutečnost, že každoročně zahajují burčákovou sezónu, vede i k tomu, že jsou v hledáčku kontrol. Dosud ale pokaždé obstáli. Speciální laboratoře jsou schopné detekovat, zda se skutečně jedná o hrozny vypěstované u nás, nebo o surovinu z dovozu.

„Jsou to tři čtyři roky zpět, co si brali vzorky i od nás. Kontrolu kvality, zda není burčák ředěný vodou, absolvujeme každoročně. Neředíme, a proto nemáme problém prodávat na stále stejných místech. Lidé se k nám vracejí,“ dodal vinař, který na burčák zpracuje až devadesát procent úrody. Lidem nabízí burčák na samém počátku kvašení. Sladkou šťávu, kterou mají lidé nejraději. Kdo má rád ostřejší, s větším obsahem alkoholu, nemusí být zklamaný, stačí jen s konzumací počkat.

První uzraje Irsai Oliver

Odrůda Irsai Oliver dozrává dříve, a proto je ideální na výrobu oblíbeného kalného nápoje. Později bude nabízet nápoj z další aromatické odrůdy, Muškátu moravského. Letošní začátek sezóny burčáku přišel o tři dny dříve než vloni. Pro některé je ale nemožné uvěřit, že pijí skutečně mošt z hroznů. Neuvěří, ani když mají před sebou na ochutnání hrozny, z nichž byl nápoj vyrobený.

„Občas to zažívám. Zastaví auto, pán vystoupí a řekne, že je to z jablek. Dám mu ochutnat burčák, ochutná bobule hroznů a pak řekne, jasný jabčák, to poznám. I takoví jsou,“ pousmál se trochu smutně Machuča. Místní jej ale znají a neváhají se zastavit pro láhev, kterou pak opatrně pootevřenou odvážejí domů.

První letošní burčák na stánku u Pasohlávek ochutnal i cykloturista z Plzeňska. Přišel, když vinař teprve chystal prodej. „Opravdu jsem letos první? Tak to je fajn,“ řekl po ochutnávce. „Ještě se zastavím,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám