Přitom vyhláška zní skvěle. Vyrobeny by měly být z vepřového a hovězího masa, kterého by měly obsahovat minimálně sedmdesát procent. Tuku maximálně čtyřicet, vody sedmdesát procent, vytaveného tuku a aspiku nejvýše patnáct procent. Skutečnost? Některé neobsahují toto maso vůbec. A přesto je vše z hlediska vyhlášky v pořádku.

Název napoví

Problém je ve slově lunchmeat. Stejně jako v případě vepřového masa, kde se vyhláška vztahuje jen na konzervy označené VEPŘOVÉ VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ, v případě lunchmeatů pak jen na ty, které mají na obale napsáno: LUNCHEON MEAT, případně LUNCHEON MEAT PORK.

Když jsou označené tak, jak je většina lidí zvyklá, tedy zkráceně LUNCHMEAT nebo je u názvu dodatek DRŮBEŽÍ, neplatí pro jejich složení naprosto žádná pravidla. A tak je většina potravinářských firem právě tímto nejočekávanějším názvem označuje.

Test Lunchmeatů

Test Lunchmeatů

FOTO: Stream.cz

Pořad internetové televize Stream A DOST! společně s deníkem Právo a serverem Novinky.cz v nezávislých laboratořích nechal otestovat 12 lunchmeatových konzerv. Z nich má sedm jako základ drůbeží separát. Tedy to, co zbyde z kuřat, když se strojně oddělí maso. Obsahují také spoustu vody - v pěti jí bylo až okolo sedmdesáti pěti procent.

A aby ta hmota maso aspoň trochu připomínala a držela pohromadě, jsou potřeba umělé stabilizátory a zahušťovadla. V některých třeba acetát zesíťovaného adipátu škrobu E 1422, guma guar, karubín, xanthan, jinde modifikované škroby. Pak třeba glukózový sirup a samozřejmě aromata, barviva a zvýrazňovač chuti a vůně glutaman sodný, aby to jako maso vonělo a chutnalo, i když tam takřka žádné není.

Nejméně masa

Úplně nejméně laboratorně zjištěného masa, do kterého se ale započítává právě i zmíněný drůbeží separát, obsahuje CHICKEN LUNCH MEAT vyrobený firmou HAMÉ s.r.o. Kunovice. Pouhých dvacet jedna a tři desetiny procenta. To, co je v konzervě nacpáno dál, bychom četli hodně dlouho. Celkem 16 látek. Voda, strouhanka, škroby, stabilizátory, dokonce dva zvýrazňovače chuti a tak dále.

V senzorických testech skončil tento drůbeží lunchmeat na desátém místě z dvanácti. Přitom nejde o nejlevnější výrobek z testovaných. Kilo v přepočtu za 67 korun.

Zatajený separát zjistily citlivé laboratorní metody v PORK LUNCHEON MEAT od firmy Shanghai Maling CZECH a.s. Hrobčice. Navíc se ukázalo, že obsahuje o dvacet jedna procent méně masa, než ukládá vyhláška a než je napsáno na etiketě. Místo sedmdesáti pouhých čtyřicet devět procent masa. I tento lunchmeat obsahuje zvýrazňovač chuti a vůně glutaman sodný E 621. Přitom jde o druhý nejdražší testovaný výrobek. Kilo v přepočtu za 130 korun.

Separát obsahují i následující dva lunchmeaty nazvané podle vyhlášky. Oba výrobci ho sice na rozdíl od Shanghai Maling CZECH na obale přiznávají. Ve vyhláškovém lunchmeatu by ale být neměl.

LUNCHEON MEAT TULIP, který má na obale uvedenou firmu EMCO, Praha 4 a je prý vyrobený v Dánsku, obsahuje podle etikety místo povinných sedmdesáti procent čistého masa jen 18 procent vepřového masa a zbytek je dohnán 39 procenty drůbežího separátu a 18 procenty vepřového separátu. Celkový v laboratoři zjištěný obsah masa, do kterého je ale započítán i separát, který nelze oddělit, je v lunchmeatu TULIP jen něco málo přes šedesát dvě procenta.

Nezávislé testy také ukázaly, že je v něm absolutně největší množství úlomků kostí ze všech testovaných, sedmdesát na centimetr čtvereční (počet je určován z velmi tenkého prosvíceného řezu). Podle etikety navíc tento lunchmeat obsahuje například vepřovou krevní plazmu a samozřejmě řadu přídatných látek včetně zvýrazňovače chuti a vůně glutamanu sodného. Je přitom nepřekonatelně nejdražším lunchmeatem celého testu. Kilo v přepočtu za 225 korun.

I PT servis konzervárna Tábor na svém VEPŘOVÉM LUNCHEONMEATU přiznává, že neobsahuje povinných vyhláškových 70 procent masa, ale jen 48 vepřového masa a hned po něm jako druhou hlavní složku drůbeží separát, který by tam být neměl. Kilo tohoto lunchmeatu vyjde v přepočtu na 115 korun. Je potřeba také zmínit, že táborský výrobce uvádí název luncheon meat na obale jako jedno slovo. Vyhláška přitom jako slova dvě.

Vysoký obsah masa

Nejlépe mezi testovanými lunchmeaty dopadly dva vyrobené firmou HAMÉ Kunovice. Neobsahují separát a mají vysoký obsah masa. PORK LUNCHEON MEAT RETRO EDICE úplně nejvyšší - skoro osmdesát dva procent vepřového masa a zanedbatelný počet kostních úlomků - pouhé čtyři desetiny na centimetr čtverečný. Kilo RETRO LUNCHMEATU OD HAMÉ vyjde v přepočtu jen na sedmdesát pět korun, což ho řadí k těm levnějším mezi testovanými.

LUNCHEON MEAT PORK K OBĚDU I VEČEŘI má třetí nejvyšší obsah masa - skoro sedmdesát pět procent vepřového a hovězího a druhý nejnižší počet úlomků kostí - jedna celá jedna desetina na centimetr čtverečný. Kilo tohoto lunchmeatu pak stojí osmdesát šest korun.

1. LUNCHMEAT DRŮBEŽÍ, 400 g
 
Výrobce / prodávající: PT servis konzervárna spol. s r.o., Tábor
Minimální trvanlivost - 23. 11. 2018
Cena - 24,90 KčCena 1 kg – 62,20 Kč
 
Obsah „masa“ celkem (zjištěný, včetně případného separátu, g/ 100 g)30,69
Deklaracedrůbeží maso strojně oddělené 50 % hm.
Kostní úlomky (počet na cm2)13,4
SEPARÁTANO
Tuk (g/ 100 g)8,80
Voda (%)74,09
Přídatné látkystrouhanka, bramborový škrob, E 1422, dusitan sodný E 250, glutamát sodný, sůl jedlá, glukózový sirup, aroma, směs koření (hořčičné semínko), dextróza, extrakty koření
 HmotnostOK
 Senzorika4. místo
 
2. Quick & EASY, Lunchmeat Drůbeží, 400 g 
 
Výrobce / prodávající: PT servis konzervárna spol. s r.o., Tábor
Minimální trvanlivost - 19. 9. 2018
Cena - 24,90 KčCena 1 kg – 62,20 Kč
 
Obsah „masa“ celkem (zjištěný, včetně případného separátu, g/ 100 g)25,71
Deklaracedrůbeží maso strojně oddělené 50 % hm.
Kostní úlomky (počet na cm2)11,8
SEPARÁTANO
Tuk (g/ 100 g)10,60
Voda (%)74,05
Přídatné látkystrouhanka, bramborový škrob, E 1422, cibule, dusitan sodný E 250, směs koření (hořčičné semínko), glukózový sirup, sůl jedlá, glutamát sodný, aroma, dextróza, extrakty koření.
HmotnostOK
Senzorika7. místo
 
3. Viva CARNE, Lunchmeat drůbeží, 400 g 
 
Výrobce / prodávající: PT servis konzervárna spol. s r.o., Tábor
Minimální trvanlivost - 25. 9. 2018
Cena - 24,90 KčCena 1 kg – 62,20 Kč
 
Obsah „masa“ celkem (zjištěný, včetně případného separátu, g/ 100 g)37,86
Deklaracedrůbeží maso strojně oddělené 50 % hm
Kostní úlomky (počet na cm2)30,8
SEPARÁTANO
Tuk (g/ 100 g)6,43
Voda (%)75,19
Přídatné látkypšeničná mouka, bramborový škrob, E 1422, cibule, dusitan sodný E 250, sůl jedlá, E 503, koření (hořčice), glukózový sirup, glutamát sodný, aroma, dextróza, extrakty koření.
HmotnostOK
Senzorika3. místo
 
4. Viva CARNE, Jihočeský Lunchmeat, 400 g
 
Výrobce / prodávající: PT servis konzervárna spol. s r.o., Tábor
Minimální trvanlivost - 08. 12. 2018
Cena - 32,90 KčCena 1 kg – 82,20 Kč
 
Obsah „masa“ celkem (zjištěný, včetně případného separátu, g/ 100 g)45,15
Deklaracedrůbeží maso strojně oddělené 32 % hm., vepřové maso strojně oddělené 18% hm., vepřové kůže.
Kostní úlomky (počet na cm2)21,3
SEPARÁTANO
Tuk (g/ 100 g)9,68
Voda (%)69,93
Přídatné látkypšeničná mouka, cibule, dusitan sodný E 250, česnek, bílkovina (sójová, vepřová, mléčná), kukuřičný modifikovaný škrob, glukózový sirup, hrachová vláknina, sůl jedlá, E 621, koření, guma guar, karubin, xanthan, askorbát sodný, E 451.
HmotnostOK
Senzorika12. místo
 
5. Chicken Lunch Meat, 400g
 
Výrobce / prodávající: HAMÉ s.r.o., Kunovice
Minimální trvanlivost – 14. 7. 2019
Cena – 26,90 KčCena 1 kg – 67,20 Kč
 
Obsah „masa“ celkem (zjištěný, včetně případného separátu, g/ 100 g)21,30
Deklaracedrůbeží maso strojně oddělené 52 % hm.
Kostní úlomky (počet na cm2)12,3
SEPARÁTANO
Tuk (g/ 100 g)6,62
Voda (%)74,78
Přídatné látkypšeničná mouka, sůl,E 535, E 503, škrob, pšeničný modifikovaný škrob, aroma, E 621, E 635, E 316, kyselina citrónová, E 451, extrakty koření,dusitan sodný E 250, koření
HmotnostOK
Senzorika10. místo
 
6. VEPŘOVÝ LUNCHEONMEAT, MeiNing, 400g
 
Výrobce / prodávající: PT servis konzervárna spol. s r.o., Tábor
Minimální trvanlivost - 15. 12. 2018
Cena – 45,90 KčCena 1kg – 114,80 Kč
 
Obsah „masa“ celkem (zjištěný, včetně případného separátu, g/ 100 g)76,47
Deklaracevepřové maso 48 % hm., drůbeží maso strojně oddělené, vepřové kůže 10%
Kostní úlomky (počet na cm2)10,5
SEPARÁTANO
Tuk (g/ 100 g)18,56
Voda (%)63,87
Přídatné látky E 1422, dusitan sodný E 250, bílkovina (sojová, vepřová, mléčná), kukuřičný kodifikovaný škrob, glukozový sirup, hrachová vláknina, sůl jedlá, E 621, hořčice, guma guar, karubin, xanthan, askorbát sodný, kyselina askorbová, kyselina citrónová, E 451, E 450, barvivo E 160c, aroma.
HmotnostOK
Senzorika2. místo
 
7. Hamé LUNCHEON MEAT PORK k obědu i večeři, 400g
 
Výrobce / prodávající: HAMÉ s.r.o., Kunovice
Minimální trvanlivost – 8. 10. 2019
Cena – 34,40 KčCena 1 kg – 86 Kč
 
Obsah „masa“ celkem (zjištěný, včetně případného separátu, g/ 100 g)74,86
Deklaracevepřové maso, vepřové kůže, hovězí maso. Obsah 70%
Kostní úlomky (počet na cm2)1,1
SEPARÁTNE
Tuk (g/ 100 g)24,51
Voda (%)55,47
Přídatné látkypšeničná mouka, pšeničný modifikovaný škrob, sůl, dusitan sodný E 250, bílkoviny živočišného původu, E 401, barviva E 120 a E 160a, koření.
Hmotnost OK
Senzorika 6. místo
 
 8. GUDING LUNCH MEAT Chicken, Kuřecí lunch, 340g
 
 Výrobce / prodávající: Shanghai MaLing (CZECH) a.s., Hrobčice
 Minimální trvanlivost- 17. 8. 2018
 Cena – 17, 10 KčCena 1 kg – 50,30 Kč
 
Obsah „masa“ celkem (zjištěný, včetně případného separátu, g/ 100 g)39,39
Deklaracekuřecí maso strojně oddělené (60%)
Kostní úlomky (počet na cm2)31,7
SEPARÁTANO
Tuk (g/ 100 g)10,72
Voda (%)69,94
Přídatné látkyškrob, soja, sůl, cukr, koření, glutamát sodný E 621, E 407, E 451 (i), E 316, dusitan sodný E 250
HmotnostOK
Senzorika11. místo
 
 9. aro, Drůbeží luncheon meat, 400g
 
Výrobce / prodávající: HAMÉ s.r.o., Kunovice/ MAKRO
Minimální trvanlivost- 26. 11. 2019
Cena –18,28 Kč
Cena 1 kg- 45,70 Kč
 
Obsah „masa“ celkem (zjištěný, včetně případného separátu, g/ 100 g)24,13
Deklarace drůbeží maso strojně oddělené (40%)
Kostní úlomky (počet na cm2) 26
SEPARÁT ANO
Tuk (g/ 100 g) 7,03
Voda (%) 73,26
Přídatné látky pšeničná mouka, rostlinný olej řepkový, droždí, jedlá sůl s jódem, cukr, E 471, sójový lecitin, E 472e, ječná sladová mouka, sójová mouka, kysleina L- askorbová, škrob, pšeničný modifikovaný škrob, dusitan sodný E 250, koření.
Hmotnost OK
Senzorika 9. místo
 
10. TULIP, Luncheon Meat, 200g
 
Výrobce / prodávající: EMCO spol. s.r.o., Praha 4. Vyrobeno v Dánsku.
Minimální trvanlivost- 23.10.2020
Cena – 44,90 KčCena 1 kg – 224,50 Kč
 
Obsah „masa“ celkem (zjištěný, včetně případného separátu, g/ 100 g) 62,34
Deklarace strojně oddělené kuřecí maso (39%), strojně oddělené vepřové maso (18%), vepřové maso (13%), vepřová krevní plazma, vepřový tuk, vepřová kůže.
Kostní úlomky (počet na cm2) 70
SEPARÁT ANO
Tuk (g/ 100 g) 22,31
Voda (%) 56,38
Přídatné látkybramborový škrob, jedlá sůl, modifikovaný škrob, mléčná bílkovina, trifosforečnan, koření, dextróza, glukózový sirup, cukr, glutaman sodný, askorban sodný,  hydrolyzovaná kukuřičná bílkovina, aroma, dusitan sodný E 250.
HmotnostOK
Senzorika8. místo
 
 11. PORK LUNCHEON MEAT, Vepřový Luncheon Meat, 260g
 
 Výrobce / prodávající: Shanghai MaLing (CZECH) a.s., Hrobčice
 Minimální trvanlivost- 3.4.2017
 Cena – 33,90 KčCena 1 kg- 130,40 Kč
 
Obsah „masa“ celkem (zjištěný, včetně případného separátu, g/ 100 g)48,98
Deklaracevepřové maso (70 %), vepřový protein
Kostní úlomky (počet na cm2)2,4
SEPARÁTANO
Tuk (g/ 100 g)22,37
Voda (%)59,70
Přídatné látkyškrob, sůl, cukr, E 407, E 451 (i), koření, glutamát sodný (E 621), E 316, dusitan sodný E 250.
HmotnostOK
Senzorika5. místo
 
 12. Hamé, Pork Luncheon MEAT, RETRO EDICE, 400g
 
 Výrobce / prodávající: HAMÉ s.r.o., Kunovice/ speciální edice pro LIDL
 Minimální trvanlivost – 1. 10. 2019
 Cena – 29,90 Kč Cena 1 kg – 74,80 Kč
 
Obsah „masa“ celkem (zjištěný, včetně případného separátu, g/ 100 g)81,90
Deklaracevepřové maso (79 % hm.), vepřová bílkovina.
Kostní úlomky (počet na cm2)0,4
SEPARÁTNE
Tuk (g/ 100 g)22,20
Voda (%)59,71
Přídatné látkysůl, dusitan sodný E 250, bramborový škrob, škrob, E 451, E 450, E 407a, sójová bílkovina, glukózový sirup, E 301, aroma, E 621, E 635, extrakty, koření.
HmotnostOK
Senzorika1. místo