Hlavní obsah

Stovky samoživitelek nemají na hlídání. Dávají výpovědi a musí pro podporu

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čím hůř, tím hůř. Stovky matek dostávají prázdniny do prekérní situace. Nemají na zaplacení táborů a jejich rodiče nejsou ještě v důchodu. Někdy nezbývá než dát v práci výpověď, aby mohly na své ratolesti přes den dohlédnout.

Foto: Profimedia.cz

Proti červnu stoupl minulý měsíc počet rodičů dětí do 15 let v evidenci úřadu práce o 1735 lidí.

Článek

„Proti červnu stoupl minulý měsíc počet rodičů dětí do 15 let v evidenci Úřadu práce o 1735 osob. Ve většině případů se tato situace týká matek samoživitelek. Důvodem je především fakt, že během letních prázdnin nefungují školky a školní družiny, a rodiče tak nemají zajištěno hlídání dětí,“ sdělila Právu ředitelka Úřadu práce Kateřina Sadílková.

Podle ní se její úřad snaží vyjít těmto matkám vstříc. Třeba tím, že jim nabízí práci v jednosměnném provozu či na zkrácený úvazek. Paradox spočívá v tom, že tito rodiče se na úřad přihlásili právě proto, že zaměstnání měli, ale potřebovali se ho kvůli dětem přechodně zbavit.

V lepším případě se s nimi vnímavý zaměstnavatel rozloučil tříměsíčním odstupným. Ideálně mají ještě slíbeno, že pracovní pozice na ně do září počká. Avšak ani k výpovědím s uznáním odstupného v drtivé většině nedochází.

Musí se spolehnout na podporu

Kde je trh práce nesmlouvavý, rodič odchází s prázdnou a spoléhá se na podporu v nezaměstnanosti.

Výše podpory v prvních dvou měsících činí 65 procent předchozího průměrného platu, další dva měsíce 50 procent a ve zbývajících měsících 45 procent. Toto období se různí podle věku. Lidé ve věku do 50 let mají nárok na podporu až pět měsíců, lidé mezi 50 a 55 lety až osm měsíců a ti starší až 11 měsíců.

Pokud však podal výpověď zaměstnanec sám, bez udání závažného důvodu, pak má po celou podpůrčí dobu nárok jen na 45 procent původní mzdy. Za závažný důvod se pokládá péče o dítě ve věku do čtyř let. Rodiče starších dětí mají smůlu.

Rodič, který kvůli péči o malé děti odešel z práce, a tudíž až do září pracovní nabídky odmítá, riskuje za určitých podmínek vyškrtnutí z evidence nezaměstnaných. A přitom nemá jistotu, že v září práce bude.

Nejohroženější část společnosti

A aby paradoxů nebylo málo – matkám při odmítání nabídek z úřadu práce přijde vhod jinak neblahá praxe, na niž ke své nelibosti běžně narážejí.

„Těch zájemců o nabízenou pracovní pozici bývá víc a stává se, že jakmile řekne žena u pohovoru, že se stará o malé dítě, tak si zaměstnavatel raději vybere někoho jiného,“ popsala Právu Alexandra Matějková z Nadace Sirius, která se ohroženým rodinám věnuje.

Vysoký počet matek, které kvůli dětem musí volit nezaměstnanost, ji zaskočil. Sama se s takovými případy ještě nesetkala, ale je si jistá, že situace takové matky musí být zoufalá. Samoživitelky obecně patří mezi nejohroženější část společnosti.

Pokud se o matku zajímají orgány na ochranu dětí, netroufne si nechat dítě samotné doma
Alexandra Matějková, Nadace Sirius

„A pokud už se o matku třeba i zajímají orgány sociálně-právní ochrany dětí, tak si asi netroufne nechat dítě samotné doma, i když by to zvládlo,“ řekla Matějková.

Podle ní mohou pomoci různá občanská sdružení, která se podobně jako její organizace na péči o rodiny s dětmi zaměřují.

Upozornila také na to, že někteří zaměstnavatelé se snaží matkám vyhovět, aby pro ně dítě neznamenalo kouli u nohy. Zřizují dětské koutky nebo přímo zajišťují hlídání. „Jedná se hlavně o nadnárodní společnosti, které se problematikou zaměstnavatelnosti žen zabývají a mají to ve firemní filozofii,“ dodala Matějková.

Reklama

Výběr článků

Načítám