Hlavní obsah

Ústavní soud zrušil část verdiktu, který dal soudcům šanci na dorovnání platů

Právo, Petr Kozelka
Brno
Aktualizováno

Plénum Ústavního soudu (ÚS) v úterý zrušilo část verdiktu Nejvyššího soudu, který přiznával soudcům právo na zpětné doplacení platů. Desítky tisíc navíc soudcům přiznal Nejvyšší soud v roce 2014 s poukazem na to, že jejich plat má být počítán z trojnásobku průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře, nikoli z dvouapůlnásobku, jak tomu ve skutečnosti bylo. Podle ÚS však verdikt nesl znaky nepřípustné libovůle.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jednání Ústavního soudu (ilustrační foto)

Článek

ÚS upozornil, že když v roce 2014 rozhodoval o tom, že platy soudců by měly být počítány jinak, vyslovil se tak s platností do budoucna.

„Soud tak učinil s ohledem na to, že zpětné doplacení těchto částek by znamenalo nepředvídatelný zásah do státního rozpočtu, který by nutně vedl k napětí mezi společností a soudci,“ upozornilo plénum se soudcem zpravodajem Vladimírem Sládečkem.

Nález se dotkne jen asi stovky soudců, kteří se o své platy soudí. Zbytek totiž přistoupil na kompromisní dohodu se státem, díky níž tak stát soudcům a následně i žalobcům, na které se podle názoru Nejvyššího soudu verdikt také vztahoval, doplatil asi jednu miliardu korun. Dohodou rozpočet ušetřil asi čtyři miliardy korun.

„Nejvyšší soud ve svém rozhodnutí nepředložil relevantní argumentaci, která by vyloučila závěr ÚS o nepřípustnosti zpětného doplacení platu vzhledem ke sníženému koeficientu z důvodů zklidnění atmosféry a zachování důvěry soudní moci v očích veřejnosti,“ dodal Sládeček.

Reklama

Výběr článků

Načítám