Hlavní obsah

Novým velitelem letectva je Jaromír Šebesta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým velitelem českého letectva se v úterý stal Jaromír Šebesta. Nahradil Libora Štefánika, jemuž dělal zástupce a který míří jako vojenský přidělenec do Švédska. Slavnostní ceremoniál proběhl na pražském letišti ve Kbelích.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Nový velitel českého letectva Jaromír Šebesta

Článek

Štefánik odchází z čela tuzemského letectva po třech letech. Šebesta má stejně jako on hodnost brigádního generála a v minulosti působil jako pilot vrtulníku i velitel základny vrtulníkového letectva.

Vzdušné síly české armády mají své jednotky v Čáslavi, u Náměště nad Oslavou, v pražských Kbelích, Strakonicích, Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi a v Pardubicích. Celkově v řadách letectva působí zhruba 5400 vojáků.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Přelet letadel na letištěm Praha-Kbely slavnostní uvedení do funkce nového velitele Vzdušných sil Armády ČR Jaromíra Šebesty, který vystřídal Libora Štefánika.

Letectvo má ve výzbroji mimo jiné nadzvukové letouny Gripen, české podzvukové bitevníky L-159, vrtulníky, protiletadlové raketové systémy i letouny určené k přepravě lidí a nákladů, jako jsou Airbus a Casa.

České letectvo je pravidelně nasazováno v zahraničních misích, pomáhalo mimo jiné v Pobaltí, na Islandu i v Afghánistánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám