Hlavní obsah

ANO v průzkumu výrazně vede, ODS dotahuje komunisty

Právo, Jan Martinek
Praha

Hnutí ANO si udržuje značný náskok v politickém pelotonu, vládní ČSSD se mu opět začíná vzdalovat. Na parlamentní bránu začíná klepat Strana zelených, sílí též ODS. Vyplývá to z červencového průzkumu Trendy Česka, který exkluzivně pro Českou televizi připravuje TNS Aisa.

Foto:

Volební model TNS Aisa

Článek

Kdyby tento měsíc byly volby, ANO by stejně jako v červenci volilo 28,5 % lidí a podle přepočtu Práva by dosáhlo na 77 mandátů. O dva a půl procentního bodu oslabila vládní podle volebního modelu ČSSD, která by získala 16 procent a 44 poslanců.

Třetí příčku stabilně obsazují komunisté, na paty jim šlape ODS. KSČM by volilo 10,5 % voličů, ODS 10 %. Obě strany oproti minulému měsíci posílily, komunisté by nyní měli v parlamentu 27 poslanců, ODS o dva méně.

Oslabila naopak TOP 09, která ztratila dva procentní body a s preferencemi 6,5 procenta (a předpokládaným ziskem dvanácti poslanců) se blíží k hranici nutné pro vstup do Sněmovny. Podle TNS Aisa jde o dlouhodobý jev, ODS zřejmě sílí na úkor TOP 09.

Volební model v červenci 2016 (v %)
ANO28,5
ČSSD16
KSČM10,5
ODS10
KDU-ČSL7
TOP 096,5
Strana zelených4,5
Svoboda a přímá demokracie3,5
Zdroj: TNS Aisa

„Zatímco TOP 09 za poslední dva roky pozvolna oslabuje, oproti srpnu 2014 nyní ztrácí pět procentních bodů, tak ODS naopak posiluje, připsala si čtyři procentní body ve srovnání se situací před dvěma lety,“ píší analytici TNS Aisa.

Do Sněmovny by se dostala i vládní KDU-ČSL, která by získala stejně jako minulý měsíc sedm procent voličských hlasů a patnáct mandátů.

Z mimoparlamentních stran má největší šanci dostat se do Sněmovny Strana zelených, kterou nyní od vstupu do parlamentu dělí půl procenta. Hnutí SPD Tomia Okamury by nyní získalo 3,5 procenta, Úsvit-Národní koalice o procento méně.

Anketa

Kdyby se nyní konaly volby do Sněmovny, komu byste dali hlas?
ANO
23,2 %
ČSSD
4,1 %
KSČM
12,6 %
ODS
15,5 %
KDU-ČSL
3,4 %
TOP 09
3,7 %
Strana zelených
1,5 %
Svoboda a přímá demokracie
32,5 %
jiná strana
3,5 %
Celkem hlasovalo 29757 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám