Hlavní obsah

Invalidovna by mohla zůstat státu, památkáři mají zájem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Národní památkový ústav (NPÚ) je připraven pražskou Invalidovnu převzít a zpřístupnit veřejnosti. Je tak možné, že památkově chráněná barokní stavba by mohla zůstat v rukou státu.

Foto: ÚZSVM

Invalidovna v pražském Karlíně

Článek

Její veřejná aukce, kterou vyhlásil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), se ale v pondělí uskutečnit musí, řekl mluvčí úřadu Radek Ležatka.

Výběrové řízení lze ale podle něj teoreticky zrušit i po již uskutečněné aukci.

Ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková řekla, že ústav svým současným stanoviskem reaguje na novou skutečnost, kdy se žádná státní instituce o budovu nepřihlásila a veřejnost projevila jasný názor na její ponechání v rukou státu.

NPÚ přehodnotil své priority a je připraven objekt převzít, zpřístupnit veřejnosti a využít pro své provozní potřeby, uvedla. Podle Ležatky ale úřad o žádném oficiálním zájmu Národního památkového ústavu neví.

Chátrající barokní skvost. Nahlédněte možná naposledy do původní pražské Invalidovny, která je na prodejVideo: Novinky

Minimální cena budovy v aukci je 637,7 miliónu korun. Mělo by jít o nejvýznamnější prodej státního majetku v letošním roce.

Karlínská Invalidovna byla od svého založení v rukou státu, byla postavena v letech 1731 až 1737 podle plánů slavného architekta Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Patří k významným barokním stavbám, je prohlášena za kulturní památku a v současné době je na indikativním seznamu objektů, které by stát chtěl prohlásit za národní kulturní památky.

Pondělní aukce se nebude konat podle zákona o veřejných dražbách, má zvláštní stanovená pravidla prodeje. Obálky s nabídkami musejí na úřad dorazit do pondělí do 08:00. Aukce se poté uskuteční pouze v případě, pokud úřad dostane dvě a více nabídek.

Do aukce přitom mohou postoupit dvě třetiny nabídek, ty nejvyšší. V případě, že úřad dostane pouze jednu nabídku, připadne objekt tomuto zájemci, pokud splní všechny náležitosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám