Hlavní obsah

S marihuanou má zkušenosti i pětina žáků brněnských základních škol

Právo, Jana Vyklická
Brno

Problémy s užíváním drog už se dávno netýkají jen středoškoláků. Podle posledního průzkumu, který provedla na několika brněnských základních školách organizace Podané ruce, má totiž s marihuanou zkušenosti každý pátý žák devátých tříd. Kouření „trávy” je podle průzkumu rozšířené zřejmě i kvůli tomu, že děti nevnímají marihuanu jako nebezpečnou drogu.

Foto: David Bebber/Files, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Průzkum, který se uskutečnil na pěti brněnských školách, ukázal, že děti sice rády zkoušejí marihuanu, ale drží si odstup od tvrdých drog. Zkušenost s nimi se pohybovala kolem jednoho procenta.

„Počátek užívání konopí jsme zaznamenali ve 12 letech, což bylo jen málo přes jedno procento, ale do patnácti let to vyšplhalo k 20 procentům,“ popsal vedoucí Centra prevence organizace Podané ruce Jan Veselý.

Se sedativy experimentovala už čtyři procenta dětí. Horší situace byla mezi mladou generací u tabáku a alkoholu. Téměř 10 procent žáků lze označit za pravidelné kuřáky a více než 16 procent má opakovanou zkušenost s opilostí.

S alkoholem se setkají doma

„Překvapilo nás, že podle výsledků se děti nejčastěji s alkoholem setkávají doma. Tolerance rodičů a celé společnosti k alkoholu vede k tomu, že je u mládeže stále oblíbený,“ upozornil Veselý s tím, že alkohol je přitom považován za vstupní drogu.

Pro průzkum použili odborníci z Podaných rukou, kteří na poli prevence proti drogám působí už přes dvacet let, formu dotazníků. Odpovědi byly anonymní a učitelé se nemohli na výsledky dotazníků podívat. „Děti potom nemají tendenci podvádět, protože ví, že jejich učitelé nebudou dotazníky posuzovat a spojovat je s nimi,“ vysvětlil Veselý.

Reklama

Výběr článků

Načítám