Hlavní obsah

Policie spustí non-stop linku s poradenstvím ohledně bezpečnosti

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pro pořadatele sportovních a kulturních akcí nebo například pro vlastníky nákupních center bude od pátku fungovat non-stop linka, na které se budou moci poradit ohledně bezpečnostních rizik. Ve čtvrtek to oznámilo ministerstvo vnitra. Telefonní linka má být jedním z opatření strategie boje proti terorismu.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek

Článek

Linka s telefonním číslem 800 255 255 vznikne v rámci metodické skupiny, která spadá pod novou Národní centrálu proti organizovanému zločinu (NCOZ).

„Na lince bude zajištěno poradenství v oblasti prevence bezpečnostních rizik pro vlastníky i provozovatele veřejně přístupných objektů - pro pořadatele sportovních, kulturních a jiných akcí,“ uvedl náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

V metodické skupině bude zastoupena také cizinecká policie, která má spolupracovat s vlastníky veřejně přístupných objektů. Skupina bude také vyhodnocovat a analyzovat teroristické a jiné útoky na takzvané měkké cíle.

„Má také za úkol vypracovat seznam nejvýznamnějších měkkých cílů v ČR, bude doporučovat krajským ředitelstvím policie přijímání mimořádných opatření,“ vysvětlil Vondrášek.

ČR posílila kontroly na hranicích

Ministr vnitra Milan Chovanec také na čtvrteční tiskové konferenci informoval o tom, že Česko posílilo kontroly na hranicích s Rakouskem a Německem.

„Zmapovali jsme 55 míst na hranici s Rakouskem a Německem, kde jsou na druhé straně třeba azylová centra. V současné době je pro zvýšení výkonu nasazeno 190 policistů, 60 policistů na hranici s Německem,” konstatoval ministr.

Opatření jsou zatím preventivní. „Jde o to, že když se Německo rozhodne migranty vracet, tak aby jich nepřicházely stovky,” podotkl Chovanec.

Reklama

Výběr článků

Načítám