Hlavní obsah

Babiš: Chci kvóty na uprchlíky odmítnout i za cenu sankcí

Právo, Karolína Brožová

Politické strany a hnutí v úterý odevzdaly kandidátní listiny do senátních a krajských voleb. Ačkoliv se kampaň k volbám dosud naplno nerozjela, už je jasné, že hlavním tématem bude postoj k migrantům a bezpečnost.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Hlavní proud kampaně se bude soustředit na to, co hýbe celostátní politikou, s tím se nedá nic dělat,“ řekl k tomu Právu politolog Tomáš Lebeda.

Téma uprchlíků bude tedy zřejmě ve volbách dominovat.

Tématu se už chopily i velké strany, a v případě ANO velmi razantně.

„Musíme udělat všechno proto, abychom migranty odmítli. Včetně kvót, kde jsme byli přehlasováni. Chci kvóty odmítnout i za cenu sankcí,“ napsal v pondělí ze své dovolené ve Francii předseda ANO Andrej Babiš na Facebook. Chce, aby přijímání migrantů do ČR projednala na mimořádné schůzi Sněmovna.

Evropa musí co nejdříve uzavřít vnější hranici. Tam můžeme - a tam bychom měli stavět plot. Ne na české hranici.
Andrej Babiš

„Evropa musí co nejdřív uzavřít vnější schengenskou hranici, jak o tom mluvím už přesně rok. Tam můžeme – a tam bychom měli stavět plot. Ne na české hranici, ale tam. A to okamžitě,“ dodal.

Z jiného konce přistoupila k tématu bezpečnosti ČSSD. Ta na poslední tiskové konferenci před startem vládních prázdnin oznámila, že požaduje po ministru financí Babišovi tři miliardy korun navíc na nábor policistů a boj proti terorismu.

„Požadujeme, aby policie, bezpečnostní služby, armáda měly dostatek finančních prostředků na zvyšování počtu policistů,“ objasnil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Czexit, konopí, mešity či pošty

V ostré konkurenci se však strany snaží najít i originální způsoby, jak oslovit voliče. Kupříkladu Svobodní, jejichž předseda Petr Mach sedí jako poslanec v Evropském parlamentu, chtějí zahájit kampaň za „czexit“, tedy vystoupení Česka z EU.

„Máme plné právo budovat bezpečnou a prosperující Českou republiku jako nezávislý stát založený na svobodné ekonomice a ochraně vlastních hranic před hrozbami zvenčí,“ píše Mach na Facebooku.

Piráti zase vytáhli známou předvolební kartu o legalizaci volného pěstování konopí pro léčbu. Osvěžili ji však myšlenkou, že by Česko mělo na jižní Moravě zahájit i rozsáhlé pěstování konopí technického, které by mohlo nahradit řepku olejku.

Hnutí SPD poslance Tomia Okamury zase sbírá podpisy na petici za přímou volbu ředitele České televize.

Zelení se zase vytasili s heslem „Pošťák není pojišťovák“, který lepí na dopisy. Vyzývají tím vedení České pošty, aby nenutilo své zaměstnance nabízet také finanční služby.

Česká vláda, ani EU nedělají nic – jsou v klidu
Úsvit

Netradiční heslo pro krajské a senátní volby zvolila TOP 09, která na plakátech hlásí, že se vzepře nesvobodě a „stojí za úctou k právu a lidskosti“.

ODS zase i přes prohlášení některých svých představitelů, kteří koketují s myšlenkou vystoupit z EU, voličům oznamuje, že Česko patří na západ, ne na východ.

Úsvit plánuje na konec kampaně demonstraci proti islamizaci za účasti některých poslanců z Estonska a Polska a mluvčí německé Pegidy Tatjany Festerling.

„Česká vláda, ani EU nedělají nic – jsou v klidu. Pojďme jim říci, že chceme, aby zavřely mešity, deportovaly muslimy bez českého občanství a bedlivě hlídali české muslimy,“ zve na akci Úsvit.

Nově vzniká Alternativa pro Českou republiku, za níž stojí entomolog Martin Konvička a sociolog Petr Hampl, zve na konferenci „Jak přežít teroristický útok.“.

O Senát se utká 233 kandidátů

Kandidátky budou nyní až do 8. srpna přezkoumávat krajské a obecní úřady, které mohou strany vyzvat k opravě.

Do senátních voleb se přihlásilo 233 kandidátů, většinu z nich budou tvořit regionální politici a osobnosti.

Pokud jde o krajské volby, strany a hnutí podaly celkem

270 kandidátních listin. Je jich o dvě desítky více než při regionálních volbách v roce 2012.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto

Reklama

Výběr článků

Načítám