Hlavní obsah

Porážka Šlachty? V klíčových pozicích policejní centrály jsou jeho lidé

Právo, Jakub Troníček

V pondělí začala oficiálně fungovat nová Centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), jejíž vznik v uplynulých týdnech způsobil vážné rozkoly ve vládní koalici i v odborné veřejnosti. Vedení nově utvořeného „superútvaru“ také zveřejnilo personální obsazení klíčových postů, které oproti původním předpokladům obsadí lidé z dosavadního vedení protimafiánské jednotky. Jde přitom o stejné důstojníky, kteří se ještě nedávno veřejně postavili za svého tehdejšího šéfa Roberta Šlachtu a chystanou reorganizaci veřejně ostře kritizovali.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu Michal Mazánek

Článek

Pro Šlachtu, který kvůli nesouhlasu se slučováním svého útvaru s protikorupční policií odešel spolu s pěti nejbližšími kolegy do civilu, tak jde podle hlasů z policejního zákulisí o tvrdou porážku.

Nejdůležitějším náměstkem, který bude pod sebou koncentrovat moc nad veškerými vyšetřovanými kauzami centrály, tak bude dosavadní šéf odboru zločineckých struktur Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Petr Vopršal.

O jedno patro níže – konkrétně na úrovni ředitele sekce pro oblast organizovaného zločinu – pak bude podle tiskové zprávy centrály působit dosavadní „Šlachtův“ šéf odboru nelegálních obchodů Marek Foglar. Právě on přitom vedl tým vyšetřující citlivou kauzu „Nagyová“.

Nadřízeným vyjádřili nedůvěru

Třetím vysokým důstojníkem dnes už bývalého ÚOOZ ve vedení nové centrály je sekční šéf pro oblast terorismu a extremismu Jiří Dreksler, který doposud vedl v rámci protimafiánské jednotky identicky zaměřený odbor, a posune se tak v hierarchii pouze o jeden stupeň výše.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube

Podpisy všech tří přitom figurují pod otevřeným dopisem z letošního června, ve kterém klíčoví šéfové odborů a regionálních poboček Šlachtou řízené­ho ÚOOZ vyjádřili vedení policejního prezidia svou nedůvěru a tehdy ohlášenou reformu označili za znásilnění.

Nová jména ve vedení zveřejnil v pondělí na webových stránkách centrály její nový mluvčí Jaroslav Ibehej, který doposud komunikoval za protikorupční útvar.

Podle něj zůstává neobsazeno pouze místo ředitele sekce pro kyberkriminalitu, které se doposud nepodařilo výběrovým řízením obsadit a bude proto vypsáno nové.

Ibehej za novou centrálu vedenou dosavadním šéfem celorepublikové kriminálky Michalem Mazánkem v první tiskové zprávě útvaru uvedl, že na první poradě členů vedení útvaru s náměstkem policejního prezidia pro trestní řízení Zdeňkem Laubem se mluvilo zejména o potřebě stability. Laube byl přitom hlavním architektem reorganizace, na kterého důstojníci ÚOOZ útočili.

Šlachta u celníků?

„Priority Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování budou představeny ve čtvrtek 4. srpna na tiskové konferenci ministra vnitra a zástupců policejního prezidia,“ poznamenal k tomu Ibehej.

Potvrdil také už dřívější informace, že dvěma zbývajícími náměstky centrály pro logistiku a pro podporu výkonu budou dva bývalí šéfové protikorupčního útvaru, tedy ten poslední – Jaroslava Vild – a jeho předchůdce Milan Komárek. Ten naposledy vedl odbor kyberkrimality na ÚOOZ.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ÚOOZ Robert Šlachta

Nejasné naopak zůstává další působení Šlachty. Stále silněji se v této souvislosti spekuluje o možnosti, že by nastoupil na post náměstka pro vyšetřování Celní správy, spadající pod ministra financí Andreje Babiše (ANO). Šéf resortu to už o víkendu nevyvrátil a obdobně se v pondělí vyjádřila i jeho náměstkyně Alena Schillerová.

„V tuto chvíli nemůžeme vyloučit nic. Jednání zatím neproběhla, ale nemohu vyloučit, že neproběhnou,“ uvedla Babišova zástupkyně. [celá zpráva]

Týdeník Euro už v této souvislosti informoval, že Šlachta by k celníkům měl nastoupit od 1. října, nicméně dnes už bývalý šéf lovců mafiánů podle informací Práva nad nabídkou visící ve vzduchu stále váhá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám