Hlavní obsah

ČSSD rozdá předvolební dárečky, ale dluhy dále porostou, varuje opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravicová opozice kritizuje ČSSD, která v pátek představila své vládní priority, za nehospodárnost a absenci dlouhodobé strategie řešení penzijního systému či otázky deficitu veřejných financí. Uznává naopak akcent na bezpečnost.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek

Článek

Sociální demokracie chce podle svého předsedy a premiéra Bohuslava Sobotky hodnotit návrh státního rozpočtu na příští rok především podle výdajů na bezpečnost. [celá zpráva]

"To je jedna z oblastí kde se shodneme napříč politickým spektrem," souhlasí místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Chybí mu však vysvětlení, jak přesně chce použít ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) tři miliardy korun, které požaduje nad rámec dosavadního návrhu rozpočtu.

Předvolební dárečky

Sobotka také navrhuje vyplatit jednorázový příspěvek 1200 korun důchodcům, pokud se bude rozpočtu v příštím roce dařit.

"To vnímám čistě z pohledu toho, že je tři měsíce před krajskými volbami. Sociální demokracie se rozhodla rozdávat dárečky," uvedl. Nechci zpochybňovat zvyšování důchodů našim seniorům, ale daleko víc bych očekával dlouhodobější strategii, z čeho se budou vyplácet důchody našim dětem, dodal Ženíšek.

”Například to, že sociální demokracie je schopna považovat za úspěch, že deficit účtu důchodového pojištění byl v roce 2015 již „jen“ asi 33 miliard korun, tedy zjednodušeně řečeno, že na důchody se vybralo v roce 2015 v rámci pojištění o 33 miliard méně, než je potřeba, je varující a pro budoucí stabilitu důchodového systému nebezpečné,“ podivil se senátor ODS Miloš Vystrčil.

Foto: Pavel Karban, Právo

Miloš Vystrčil

Proto v souvislosti s návrhem na příspěvek důchodcům postrádá vyjádření ČSSD o jejím postoji k veřejnému dluhu.

Jen tloustneme pomaleji, varuje Vystrčil

"Z toho, co jsem slyšel, jsem pochopil, že se ČSSD spokojuje se zpomalením růstu dluhu. To je, jako by se někdo, kdo chce zhubnout, spokojil s tím, že pomaleji tloustne," uvedl. Jednou bude třeba růst dluhu zastavit a splácet, řekl.

Při odhlédnutí od otázky veřejného dluhu jsou obecně podle Vystrčila priority v pořádku. "Těžko by člověk něco namítal proti zvyšování výdajů na výzkum a vývoj či zvyšování platů hasičů, policistů, zdravotníků," řekl. TOP 09 podle Ženíška vnímá jako hlavní priority školství, bezpečnost, armádu a "nepromarnění šance hospodářského růstu".

Reklama

Výběr článků

Načítám