Hlavní obsah

V Česku se neznehodnocují zbraně, podle nového nařízení to není technicky možné

Právo, Barbora Janáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od letošního dubna se v Česku neznehodnocují zbraně. Důvodem je nařízení Evropské komise (EK) platící od 8. dubna, jehož metody nejsou u mnoha zbraní technicky proveditelné. Není tedy zřejmé, jak postupovat.

Foto: Jorge Dan Lopez , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo vnitra kvůli tomu připravilo nové nařízení, kterým chce aplikovat požadavky EK do praxe. Je tu ovšem problém, protože předběžně počítá s miliónovými náklady.

Odborníci se navíc obávají, že až vláda vydá nařízení odpovídající požadavkům komise, lidé už nebudou chtít své zbraně znehodnotit. Proti současnému stavu by totiž mohli za znehodnocení zaplatit i šestinásobek.

Člověk, který například našel po otci na půdě brokovnici a rád by si ji nechal bez toho, aby si musel pořizovat zbrojní průkaz, má teď smůlu. Buď bude muset pár měsíců počkat a riskovat, že se v průběhu té doby zjistí, že se dopouští trestného činu nedovoleného ozbrojování, za který hrozí až dva roky vězení, nebo by ji raději měl odevzdat policii.

Do 8. dubna se v Česku zbraně znehodnocovaly podle vyhlášky ministerstva průmyslu a obchodu z roku 2002.

Ovšem po útoku na redakci francouzského deníku Charlie Hebdo, kde útočníci použili i palné zbraně, které byly původně znehodnoceny, přišla v prosinci roku 2015 EK s nařízením platným pro všechny státy EU. To vešlo v účinnost o pět měsíců později.

Odborníci oslovení deníkem Právo se shodli, že na nařízení se dost podepsala rychlost, s níž bylo vyhotoveno.

Nařízení spíše vyvolává řadu otázek, jejichž řešení v řadě případů ani neexistuje, respektive není technicky možné
ministerstvo vnitra

„Vyhláška požaduje svařit nebo spojit věci, které u řady zbraní nejdou udělat. Jako by bylo napsáno, že u každého auta musí být všech pět dveří zavařených, a úplně by se zapomnělo na to, že existují auta, která mají jenom troje dveře,“ sdělil Právu pražský balistik Jiří Suchánek.

Podobně reagoval i zbrojař Radek Jirkovský. Podle něj jsou v nařízení přesně popsané součástky, kterými se mají zbraně znehodnotit, ale na českém trhu nejsou k dostání.

Miliónové náklady

Ministerstvo vnitra proto připravilo návrh nařízení vlády, které by převedlo požadavky EU do praxe. V něm resort uvedl, že zatímco původní vyhláška platila pro všechny střelné zbraně, nařízení EK popisuje postup pouze u kompletních palných zbraní. Ty zbývající se podle vnitra mohou dál znehodnocovat podle vyhlášky z roku 2002.

Znehodnocení zbraně vyjde na šest tisíc minimálně
zbrojař Radek Jirkovský

Náklady, s nimiž nové nařízení počítá, přitom překračují hranici deseti miliónů korun. Jedná se například o čtyři milióny ročně na platy nových zaměstnanců Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva (ČUZZS), dále pak 6,3 miliónu korun na technické vybavení úřadu a jeho provozní náklady.

ČUZZS by měl mít na starosti diagnostiku a dokumentaci znehodnocených zbraní. Proto bude podle vnitra potřebovat laser a rentgen, které prověří, zda bylo vše správně provedeno.

V návrhu nařízení je také uvedeno, že Česká republika disponuje odpovídající právní úpravou oblasti znehodnocování zbraní. „Z pohledu dopadu návrhu nařízení vlády na bezpečnost státu lze tedy konstatovat, že se nezvýší ani nesníží míra bezpečnosti v ČR,“ uvedlo vnitro.

„Naopak nařízení komise spíše vyvolává řadu otázek, jejichž řešení v řadě případů ani neexistuje, respektive není technicky možné,“ dodal resort.

Zbytečná investice?

Návrh je nyní v meziresortním připomínkovém řízení. Toto nařízení bude účinné nejdříve na konci roku.

Podle Jirkovského jde ovšem o předem ztracenou investici. Sám má licenci na znehodnocování zbraní. Proto také musel již od 8. dubna odmítnout zhruba třicet lidí, kteří si k němu zbraň chtěli dát znehodnotit.

Odmítá je, protože podle Evropské komise zbraně znehodnocovat neumí. Navíc své zákazníky upozorňuje, že až s tím znovu začne, tak cena vzroste až šestinásobně. Až do dubna totiž znehodnocoval zbraně zhruba za tisíc korun.

„Podle toho, jak chce zbraně znehodnocovat komise, tak to bude stát pět tisíc korun, protože zbrojíř to bude dělat podle jejich postupu celý den a ještě si na tom zničí půl mašiny,“ konstatoval Jirovský. Kontrola v novém úřadu bude podle něj stát zhruba 1500 korun. „Znehodnocení zbraně vyjde na šest tisíc minimálně,“ dodal.

Expertíza, znehodnocení, kontrola

A jak se až donedávna znehodnocovalo? Zákazník musel nejdříve zbraň předat policii, aby s ní provedla balistickou expertizu. Při ní se zjistilo, zda se s ní v minulosti nespáchal nějaký trestný čin.

To podle Jirkovského stojí zhruba pět set korun a bude to nutné absolvovat i po zavedení nového postupu dle EK. Pak proběhlo samotné znehodnocení. Nakonec donesl zbrojíř zbraň na kontrolu policii. Ta pak pouze prověřila, zda je zbraň skutečně znehodnocená podle vyhlášky, a vyřadila ji z evidence.

Znehodnocená zbraň je pro laika téměř k nerozeznání od funkční, ale například do ní nejde vložit zásobník a nelze z ní střílet. Navíc má na sobě značky zbrojíře, který ji znehodnotil.

Anketa

Nechali jste si znehodnotit zbraň nebo o tom uvažujete?
Ano, mám ji/je jako sběratelský kousek
2,9 %
Ne, mám zbrojní průkaz
40,2 %
Ne, udělám si zbrojní průkaz
56,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1061 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám