Hlavní obsah

Poslanci z vyšetřovací komise dostali od Ištvana Šlachtovu zprávu

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan ve čtvrtek předal poslancům sedmičlenné vyšetřovací komise k policii takzvanou Šlachtovu zprávu. Ta by měla na čtyřiceti stránkách popisovat důvody, které exšéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachtu vedly k obavám z reorganizace policie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Robert Šlachta v červnu na bezpečnostním výboru Sněmovny, kde se ke slovu nedostal.

Článek

Komise vyslýchala Ištvana téměř čtyři hodiny. „Zaznělo toho spoustu zásadního. Rád bych zdůraznil, že pan doktor Ištvan předal to, čemu říkáte Šlachtova zpráva, budeme se jí zabývat,” řekl novinářům předseda komise Pavel Blažek (ODS).

Nic konkrétního prozradit nechtěl, obecně mluvil i Ištvan. „Bylo by nekorektní vysílat nějaké informace, nechť si komise nejdříve vyslechne všechny,” uvedl.

Na neveřejném jednání před poslanci nyní mluví Šlachta. Vystoupit měl původně i jeho někdejšího kolega z ostravské expozitury Jiří Komárek, který obvinil policejního prezidenta Tomáše Tuhého z brutálního úniku informací.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan (vlevo) a předseda sněmovní komise k reformě policie Pavel Blažek

Jen výslech Šlachty se ale podle Blažka pravděpodobně protáhne do nočních hodin. Poslanci se proto dohodli, že Komárek vystoupí až na další schůzi v srpnu.

Komise také na následujících schůzí v září vyslechne například ministra financí Andreje Babiše (ANO) či šéfa vnitra Milana Chovance (ČSSD). Výsledky vyšetřování by měly být známy v říjnu.

Reorganizace začne platit za pár dní

Sporná reorganizace policie, která vyvolala velké hádky ve vládní koalici, začne platit od prvního srpna.

Šlachta i Komárek na protest proti reformě, která má sloučit Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) s protikorupční policií, odešli. Komárek se v této souvislosti obrátil k Nejvyššímu státnímu zastupitelství (NSZ) s podáním, v němž vznesl podezření, že se ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a policejní prezident Tomáš Tuhý i jeho zástupce Zdeněk Laube mohli dopustit sabotáže. [celá zpráva]

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Tomáš Tuhý

Šlachta s Komárkem chtěli vystoupit již v červnu na jednání bezpečnostního výboru. Na něm si však poslanci neschválili ani program jednání, a z vystoupení tak sešlo.

Komárek již v červnu naznačil, že při vyšetřování údajné korupční kauzy Vidkun, v níž jsou stíháni vedoucí činitelé olomoucké krajské policie či hejtman za ČSSD Jiří Rozbořil, se objevily indicie, podle nichž mohl vynášet informace policejní prezident Tuhý. Ten následně podal trestní oznámení pro pomluvu.

Objevily se rovněž spekulace, že reorganizace, která byla podle kritiků spuštěna narychlo a nebyla řádně připravena, měla za cíl odstranit Šlachtu.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta

Foto: Petr Horník, Právo

Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

Foto: Jan Handrejch, Právo

První náměstek policejního prezidenta Tomáš Tuhý.

Kvůli reorganizaci panují napjaté vztahy i mezi koaličními partnery z ANO a ČSSD.  Politici ANO překřtili policejní reorganizaci na „policejní normalizaci”.

Reklama

Výběr článků

Načítám