Hlavní obsah

Babiš: S přijímáním jakýchkoliv uprchlíků nesouhlasím

Právo, Karolína Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proti plánu české vlády přijmout do konce října asi 80 syrských uprchlíků z tureckých táborů ostře vystoupil ministr financí Andrej Babiš (ANO). Podle jeho mínění uprchlíci představují riziko a České republice se nepodaří integrovat je do společnosti.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Andrej Babiš

Článek

Česko má příjmem Syřanů z Turecka plnit dohodu mezi Evropskou unií a Tureckem z letošního března.

Je to obrovské riziko, když vidíte, co dělají za zvěrstva někteří lidé, kteří nedostali azyl v Německu.
Andrej Babiš

Za každého uprchlíka, kterého Turecko přijme z Řecka, vezme EU na své území jednoho z některého tureckého tábora. Babiš tvrdí, že Evropa dala Turecku bianko šek, a s dohodou nesouhlasí.

„Když dnes vidíte, že vyspělejší země, s odlišnou tradicí přijímání migrantů, nejsou schopné integrovat přistěhovalce ze zemí Blízkého východu a Afriky, tak se nemůžete divit, že s přijímáním jakýchkoliv uprchlíků nesouhlasím,“ napsal Právu v úterý Babiš.

„Upřímně nevěřím tomu, že se dokážou integrovat do naší společnosti. Je to obrovské riziko, když vidíte, co dělají za zvěrstva někteří lidé, kteří nedostali azyl v Německu. Takže Česká republika by v této situaci neměla přijímat žádné uprchlíky,“ dodal.

Připomněl, že na vládě navrhoval kvůli nařízeným kvótám Evropskou komisi zažalovat.

Sobotka: Budou důkladně prověřeni

Podle Babiše je šílené, že EU nedokáže ochránit své hranice.

Všichni váleční uprchlíci budou důkladně bezpečnostně prověřeni.
Bohuslav Sobotka

„Od začátku říkám, že uprchlíci by měli zůstat v hotspotech mimo Evropu v Turecku na hranicích se Sýrií, aby se po skončení války mohli do Sýrie vrátit a nešli do Evropy,“ uvedl.

ANO se tak v názoru liší od ČSSD i lidovců. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) připomněl, že vláda schválila program, podle kterého se má příjem 80 migrantů uskutečnit, před rokem.

Celkem by měla Česká republika přijmout 400 běženců ze zemí mimo EU. „Všichni váleční uprchlíci budou důkladně bezpečnostně prověřeni. Říjnový termín je pouze orientační, podrobné bezpečnostní prověrky zaberou většinou více času,“ napsal Právu premiér.

Podporu tomuto kroku vyjádřil i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). „Správné je plnit závazky a ministerstvo vnitra musí žadatele dobře prověřit,“ komentoval pro Právo plán vlády.

Hrad je k plánům vlády kritický. „Premiér Sobotka a jeho tým začíná metodou ‚jezinky‘ naplňovat bruselské kvóty na migranty. Pro začátek k nám doveze 80 Syřanů. Kdo takto činí, ponese plnou zodpovědnost za důsledky,“ napsal na Facebook prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Migranty, kteří chtějí v ČR získat azyl, nejdříve prověří tajné služby. Jejich složky dostalo ministerstvo vnitra od Vysokého komisariátu OSN přede dvěma týdny. „V tuto chvíli jsou všechny osoby prověřovány bezpečnostními službami. V návaznosti na výsledky zorganizuje resort vnitra misi do Turecka a následně dojde k finálnímu výběru a transferu těchto osob,“ uvedla mluvčí vnitra Martina Němcová.

Ve výběru uprchlíků by nemělo hrát roli náboženství ani zaměstnání. Podle informací Práva však česká strana dává přednost rodinám s dětmi.

Uprchlíci nejdříve projdou rychlým kurzem českých reálií – v Česku budou umístěni do azylového tábora. Až poté české úřady ve spolupráci s Charitou ČR začnou s jejich začleňováním do společnosti. Příchozí by měli získat ubytování, zaměstnání a jazykové kurzy.

Související témata:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto

Reklama

Výběr článků

Načítám