Hlavní obsah

Horníci na Mostecku by měli mít stejné kompenzace jako ti z OKD, shodla se tripartita

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Propuštění horníci ze severních Čech by měli mít stejné kompenzace jako ti z černouhelné společnosti OKD. V pondělí se na tom shodli zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů. Proti byl pouze šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO). Definitivně by měla ve středu rozhodnout vláda.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Horníci v severních Čechách by měli podle tripartity dostat stejné kompenzace jako horníci z OKD.

Článek

Po kompenzacích pro horníky z dolu ČSA volají odbory. Ministr financí Babiš však dlouhodobě opakuje, že nevidí důvod kompenzovat penězi daňových poplatníků soukromou firmu.

O práci by v severních Čechách mělo během pěti let přijít 1769 horníků. Může za to rozhodnutí vlády o neprolomení limitů na zdejším lomu ČSA. [celá zpráva]

Vláda rozhodne ve středu

Kabinet už v květnu schválil kompenzace pro propuštěné zaměstnance OKD. Ti dostanou každý měsíc od státu příspěvek ve výši až osm tisíc korun. Vyplácet ho bude po dobu několika měsíců, maximálně tři roky.

Výše příspěvku se bude lišit podle toho, jestli zaměstnanec pracoval v podzemním hlubinném dolu nebo v povrchových profesích. Doba vyplácení bude záležet na odpracovaných letech.

Související téma:

O kompenzacích pro horníky z Mostecka by měla definitivně rozhodnout vláda na středečním jednání.

Reklama

Výběr článků

Načítám