Hlavní obsah

V Česku dál platí první stupeň před terorismem, hrozba teď není

V České republice nadále platí první ze čtyř stupňů ohrožení před terorismem, tedy bdělost. Zemi po pátečním útoku v německém Mnichově nehrozí konkrétní nebezpečí. V ulicích přesto zůstanou posílené policejní hlídky, které budou hlídat nákupní centra a další místa, kde se schází víc lidí. Informoval o tom po sobotním jednání zpravodajské skupiny ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

Zpravodajská skupina, kam patří zástupci bezpečnostních a zpravodajských služeb, se po různých teroristických útocích ve světě setkává pravidelně.

"Po vyhodnocení dostupných a relevantních informací dle zpravodajské skupiny nic nenasvědčuje tomu, že by ČR hrozilo v souvislosti se situací v Německu konkrétní nebezpečí," uvedl Chovanec.

Není důvod stupeň ohrožení zvyšovat

Podle zpravodajské skupiny není potřeba stupeň ohrožení před terorismem zvyšovat. "Současná bezpečnostní opatření v ČR jsou proto dostačující," dodal Chovanec.

V ulicích se dál bude pohybovat víc policejních hlídek, které se zaměří na objekty, jako jsou letiště, nádraží či dějiště sportovních a kulturních akcí, kde se může setkat víc lidí. Kontroly na hranicích s Bavorskem zavedené krátce po pátečním útoku naopak policie odvolala.

Poslední známé jednání zpravodajské skupiny bylo před týdnem po teroristickém útoku ve Francii. Také tehdy ponechala v platnosti první stupeň ohrožení před terorismem.

Stupeň jedna od útoků v Bruselu

Stupeň jedna v Česku platí od 22. března, kdy ho schválila vláda v reakci na teroristické útoky na bruselském letišti a v tamním metru. V ulicích bylo na dva měsíce nasazeno několik set vojáků, kteří hlídkovali společně s policisty. Společné hlídky skončily v květnu.

Česká vláda zavedla čtyřstupňový varovný systém ohrožení před terorismem letos v lednu. Zavedení stupňů bezpečnosti bylo reakcí na loňské teroristické útoky v Paříži.

Útok, při němž v pátek v Mnichově střelec zabil devět lidí a pak sám sebe, neměl podle tamní policie politický motiv. Prokázala se ale jasná souvislost mezi útokem a činem norského pravicového extremisty Anderse Behringa Breivika, který přesně před pěti lety zavraždil 77 lidí. [celá zpráva]

Střelec se zjevně před činem zabýval tématem hromadného zabíjení, uvedl mnichovský policejní ředitel Hubertus Andrä. Německý ministr vnitra odpoledne uvedl, že nic nenasvědčuje, že útočník z Mnichova byl napojen na mezinárodní terorismus.

Mezi mrtvými, které v pátek zastřelil útočník v Mnichově, nejsou žádní čeští občané, uvedlo české ministerstvo zahraničí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám