Hlavní obsah

Boj s rakovinou nevzdal. Badmintonista Koukal na olympiádu pojede

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Badmintonista Petr Koukal porazil rakovinu varlat, která u něj propukla před několika lety a kvůli níž musel přerušit i kariéru. Teď se ale na poslední chvíli dostal do výběru českých olympioniků a zúčastní se olympiády v Riu.

Foto: Foto archiv Petra Koukala

Kvůli vážné nemoci musel přerušit i sportovní kariéru.

Článek

„Dlouho nebylo jasné, zda pojedu, ale včera se vše rozhodlo a já jsem rád, že mohu jet na svoji třetí olympiádu. Odehraji tam ale svůj poslední zápas a pak ukončím kariéru. Chci se naplno věnovat svému projektu STK pro chlapy, který se snaží je přimět k tomu, aby nepodceňovali rakovinu. Já jsem rakovinou varlat prošel, vyléčil jsem se z ní, a tak vím, o čem to je,“ řekl Právu ve středu Petr Koukal.

Jak odhalil průzkum, který provedla společnost Sanofi a agentura Millward Brown, dvě třetiny českých mužů se bojí, že onemocní rakovinou, ale málo dbají na prevenci. Muži přiznali, že prevence pro ně není důležitá, protože se cítí zdraví a o možnostech prevence ani mnoho nevědí.

„Onkologickou prevenci ignorují podle průzkumu tři milióny mužů,“ řekl týž den Filip Hrubý ze společnosti Sanofi.

Podle průzkumu pouze 26 procent mužů absolvuje alespoň jedno z preventivních onkologických vyšetření rakoviny prostaty, tlustého střeva, varlat nebo kůže dostatečně často.

Nešel včas

Důvody, proč muži na prevenci nechodí, jsou, že se cítí zdraví (16 procent), nepovažují prevenci za důležitou (18 procent) nebo o ní nevědí. Z průzkumu také vyplynulo, že každý druhý z těchto mužů nepřímo svaluje vinu na svého praktického lékaře. Celých 53 procent totiž uvedlo, že je praktik neinformuje o nutnosti preventivních prohlídek.

Petr Koukal přiznává, že když si nahmatal bulku na varleti, zprvu tomu nevěnoval velkou pozornost.

„Myslel jsem si, jsem mladý a silný a nic mi nehrozí. Jenže opak byl pravdou.“ Rakovina varlat mu byla zjištěna v roce 2010 ve věku 24 let. K lékaři ale šel až pár měsíců poté.

Nádor se rozšířil, nestačila už jen operace, musel podstoupit chemoterapii. Sportovní kariéru přerušil. Po vyléčení se ke sportu vrátil a teď pojede na olympiádu.

STK pro chlapy

Koukal tvrdí, že když ležel na operačním sále a bojoval o život, uvědomil si, že musí něco udělat, aby ostatní mladí lidé nedopadli jako on. Založil proto projekt STK pro chlapy, který realizuje jeho nadační fond.

Je to obdoba pravidelné prohlídky auta na STK, na kterou řidiči musí s vozidlem každé dva roky, a STK pro chlapy znamená, že by muži měli pravidelně chodit na lékařské prohlídky k urologovi.

Nadační fond při hudebních a sportovních akcích nabízí mužům zdarma preventivní vyšetření rakoviny prostaty a varlat a zvýšených hladin krevního cukru a cholesterolu.

Speciální dvě toalety TOI TOI mužům změří průtok a rychlost proudu moči, což je jeden z ukazatelů kondice prostaty. Na stránkách stkprochlapy.cz zájemci najdou bližší informace a také nejbližší místo, kde se na takovéto stanici v rámci odběrových laboratoří Synlab mohou nechat vyšetřit.

Anketa

Máte ve svém okolí někoho, kdo bojoval (bojuje) s rakovinou?
Ano, v rodině.
80,8 %
Ano, mezi známými.
13,3 %
Ne, nemám.
5,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4006 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám