Hlavní obsah

Na rozvodněné řece Smědé na Liberecku je stav ohrožení

Aktualizováno

Na řece Smědé vyhlásili ve čtvrtek před 18:00 stav ohrožení. Voda tam zaplavila louky. Kvůli rozvodněné řece je na Liberecku uzavřena silnice třetí třídy z Černous na Boleslav. Neprůjezdný je zhruba kilometrový úsek, uzavírka zřejmě nebude odvolána dříve než v pátek ráno, sdělila mluvčí krajského úřadu Markéta Dědková.

Foto: kraje Libereckého úřad Krajský, ČTK

Kvůli rozvodněné řece Smědá je uzavřená silnice z Černous na Boleslav (na snímku).

Článek

Třetího povodňového stupně dosáhla kolem 20:00 také Jizera v Jablonci nad Jizerou na Semilsku. Voda už ale opadá a aktuálně tam platí druhý povodňový stupeň. První stupeň je na Jizeře v Železném Brodu a Dolní Sytové.

Na prvním stupni je podle meteorologů (ČHMÚ) také Lužická Nisa v Liberci. Podle geoportálu Libereckého kraje se zvedají i hladiny Řasnice v Horní Řasnici a Krásném Lese, Olešky v Dětřichově, do normálu se vrátila Jeřice v Mníšku a Oldřichově v Hájích i Bílá Nisa v Janově nad Nisou.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Největší problémy působí v Libereckém kraji řeka Smědá.

Nejhorší je situace v Předláncích ve Frýdlantském výběžku. "Koryta jsou plná, už se nám to vybřežilo na louky, postupně se nám budou zaplavovat i komunikace. Máme zapytlováno, připravujeme i povodňové hráze," řekl velitel tamních hasičů Lubomír Erban. Hasiči odčerpávají vodu a kontrolují tok, víc proti velké vodě dělat nemohou.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Vydatný a trvalý déšť zvedá hladiny řek.

Smědá v Předláncích překročila 265 centimetrů, při povodních v roce 2010 byla ale ještě více než o 60 centimetrů výš. Podle Erbana pomáhají protipovodňová opatření, která se v lokalitě od té doby provedla. Domy jsou chráněné. "Do těch by se nám voda dostat neměla," řekl.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Na snímku je situace ve Višňové.

V Libereckém kraji od středy intenzivně prší, všechny stanice Povodí Labe hlásí extrémní srážky, na většině z nich spadlo za posledních 24 hodin přes 70 milimetrů srážek. Nejvíc naměřili na Kamenici v Josefově Dole, kde už spadlo bezmála 105 litrů na metr čtvereční. Přes 97 litrů na metr naměřila stanice ČHMÚ na Smědavě a 78 litrů spadlo v Novém Městě pod Smrkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám