Hlavní obsah

Během debaty o zelené naftě poslanci řešili prdící krávy

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Vypadá to, že poslanci už opravdu potřebují prázdniny. Během jednání o zelené naftě totiž na plénu řešili, že krávy prdí. Novelu zákona o spotřebních daních, která má rozšířit zelenou naftu i pro zemědělce v živočišné výrobě, Sněmovna nakonec v prvním čtení schválila.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek

Článek

„Krávy opravdu prdí, ale stejně tak prdí sloni v Africe a zebry. Ano, i oni přispívají ke skleníkovému efektu,“ prohlásil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Reagoval tak na výroky předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska a šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka během jednání o zelené naftě.

A jak se k prdícím krávám poslanci vůbec dostali? Projednávání bodu začalo vystoupením Kalouska, který je zpravodajem novely. Ten se v projevu vyjadřoval proti znovuzavedení vratky na daň z pohonných hmot i pro zemědělce v živočišné výrobě (takzvané zelené nafty).

Kalousek: Nahraje to Babišovi i Jurečkovi

Připomněl, že zelená nafta byla v roce 2011 zrušena jako „administrativně nákladná distorze, která nepochybně vedla a vede k masivním daňovým únikům“. Kalousek byl tehdy ve vládě Petra Nečase (ODS) ministrem financí.

Upozorňoval také na to, že zavedení vratky nahraje ministru financí Andreji Babišovi (ANO) a jeho holdingu Agrofert, ale také ministru zemědělství Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL), který dříve jako zemědělec pracoval.

Kalousek také podotkl, že předkládaný materiál si v mnoha věcech protiřečí. Zvláště úsměvný je podle něj argument, že zavedení zelené nafty pro živočišnou výrobu přispěje ke zvýšení ochrany ovzduší a přírody rozšířením pastev pro zvířata. Vzápětí předložil údaj z Evropské komise, podle které se zemědělství podílí na celkové produkci skleníkových plynů v EU zhruba 15 procenty a z toho značnou část tvoří chov zvířat.

„Nechci teď polemizovat s tím, jestli chceme, nebo nechceme rozšiřovat stáda, možná je to dobře. Ale v každém případě tvrdit, že to přispěje ke zvýšení ochrany ovzduší a životního prostředí, je prostě plk, protože to objektivně přispívá ke zvyšování emisí skleníkových plynů,“ prohlásil Kalousek.

A proto nebudeme, jak říkal kolega zpravodaj, podporovat zemědělce, protože jejich krávy prdí a vytvářejí skleníkové plyny
Jaroslav Faltýnek, předseda poslanců ANO

Na jeho slova vzápětí reagoval Faltýnek. „A proto my nebudeme, jak říkal kolega zpravodaj, podporovat zemědělce, protože jejich krávy prdí a vytvářejí skleníkové plyny. A 14 procent skleníkových plynů, to je opravdu velký objem. Dokonce víc než v dopravě, nebo zhruba na stejné úrovni,“ odvětil Kalouskovi předseda poslanců ANO.

Kalousek se ihned bránil s tím, že neřekl, že by se kvůli skleníkovým měla snížit živočišná výroba.

Daňové zvýhodnění v současné době platí pouze pro rostlinnou výrobu. Nárok na uplatnění vratky mají vinaři, ovocnáři a pěstitelé zeleniny. Dostávají 40 procent daně u klasické motorové nafty a 57 procent u směsné nafty s biopříměsí.

Vládní strany se v koaliční smlouvě zavázaly, že ji rozšíří i na živočišnou výrobu. Zavedení vratky vyjde státní kasu ročně asi na 385 miliónů korun.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Faltýnek

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr životního prostředí Richard Brabec

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Šéf zemědělství Jurečka zavedení vratky hájil s tím, že výrazně pomůže sektoru živočišné výroby a zrovnoprávní české zemědělce se sousedními státy. Většina okolních států totiž podporu v podobě zelené nafty pro rostlinnou i živočišnou výrobu poskytuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám