Hlavní obsah

Babiš chce ztrátový Štiřín prodat

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Štiřín je bitevním polem již po mnoho let. Jde o to, zda má rozsáhlý areál s hotelem a golfovým hřištěm zůstat v majetku státu. S nápadem prodat ho přišel nyní ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Foto: Milan Malíček, Právo

Pohled na Štiřín ze zámeckého parku

Článek

„Je ztrátový, a pokud se najde nějaký bohatý zájemce, tak proč ho neprodat,“ rozvířil diskusi již před prázdninami.  „Osobně nejsem zastánce toho, aby stát měl pro své úředníky vlastnit ztrátový zámek s golfovým hřištěm, který navíc pro své potřeby využívá pouze z jedné třetiny,“ řekl Právu v úterý. Trvá na tom, že zámek je ztrátový již několik let, a nyní očekává, že ministerstvo zahraničí navrhne jeho další osud.

My nejsme schopni vytvořit dostatečné využití. Proto jsme ho nabídli jiným a zdá se, že bychom mohli být úspěšní.
Lubomír Zaorálek, ministr zahraničí

Prodeji se zuby nehty brání poslanci, nesouhlasí s ním ani prezident Miloš Zeman, který si jindy s Babišem notuje, a především právě ministerstvo zahraničí, kterému zámek patří.  Podle jednoho z ministrů prý je už Štiřín vládním evergreenem: „Vždycky, když Zaorálek žádá nějaké peníze pro svůj resort, tak mu Babiš doporučí, aby prodal Štiřín,“ poznamenal ironicky.

„Prodej je na chvostu našich úvah, to není alternativa, o které bych nyní přemýšlel,“ řekl ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) Právu. Jeho ministerstvo to dalo Babišovi jednoznačně najevo, když na výzvu MF, aby vybralo strategické podniky, kterých by se stát neměl zbavovat, zařadilo právě Štiřín.

Podle Zaorálka je nejprve třeba zlepšit hospodaření zámku. „Zároveň jsme zahájili jednání s dalšími státními institucemi, jestli by se zámku neujaly. My nejsme schopni vytvořit dostatečné využití. Proto jsme ho nabídli jiným a zdá se, že bychom mohli být úspěšní,“ řekl Zaorálek.

Milióny, či miliardy?

S kým jednají a kdo zájem projevil, ale odmítl i jen naznačit. Ministerstvo uvažovalo i o variantě, že by si zámek ponechalo a našlo strategického partnera, který by v něm hospodařil. „Tuto variantu nepokládám za pravděpodobnou,“ odmítl Zaorálek nápad úředníků.  Jasno by mělo být do dvou let. Takovou lhůtu si dalo MZV pro zlepšení hospodářských výsledků zámku pod jeho správou. V červnu 2018 by se měl zámek dostat opět na přetřes.

Prodej prosazoval v minulosti právě kvůli ztrátovosti i tehdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Resort má prý dost jiných reprezentačních prostor. Připustil, že pokud by o něj měla zájem jiná státní organizace, pak je možné ho ve vlastnictví státu ponechat.

Jednoznačné stanovisko výboru z dosavadního projednávání této problematiky je, že by Štiřín měl zůstat v majetku státu.
Vladimír Koníček, poslanec KSČM

V době Nečasovy vlády proto zahrnula zámek tehdejší vicepremiérka Karolina Peake (VV) mezi objekty na prodej. Uvedla u něho cenu 320 miliónů korun, což byla účetní cena uváděná v databázi ministerstva financí. To vyvolalo poprask mezi poslanci, kterým se suma zdála příliš nízká. A někteří vyslovili podezření, že stanovení tak nízké ceny zavání tunelem, aby někdo mohl levně získat luxusní sídlo. Proto do Štiřína vyjel hledat pravdu před třemi lety sněmovní kontrolní výbor.

Neoblomní poslanci

Dozvěděli se, že již v roce 2008 si ministerstvo zahraničí nechalo udělat odhad, ze kterého vyšla cena 650 miliónů korun.  Přitom jen během předcházejících 17 let stát do zhruba 40hektarového areálu investoval 950 miliónů korun. Realitní kanceláře odhadovaly v té době tržní cenu až na tři miliardy korun.  Letos se poslanci na místo vrátili.

Z jednání se omluvili jak Zaorálek, tak Babiš. Výsledek?  „Jednoznačné stanovisko výboru z dosavadního projednávání této problematiky je, že by Štiřín měl zůstat v majetku státu,“ řekl Právu šéf výboru Vladimír Koníček (KSČM). Výbor si totiž vyžádal analýzu možných řešení. Tu vypracovala ministerstva zahraničí a financí a část, která by směřovala k privatizaci, připravil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

„Jakákoli účast tohoto úřadu na řešení štiřínského zámku mě děsí. To je první krok k jeho prodeji,“ tvrdí Koníček. Analýza mu dává zapravdu, když uvádí, že pokud žádná ze státních institucí neprojeví zájem, úřad „zahájí proces zcizení majetku“.

Koníček věří, že se stát areálu nezbaví. „Je-li řeč o majetku státu, tak je jedno, která organizace to bude, zda nějaké ministerstvo nebo jiná instituce, nebo třeba parlament. Hlavní je, aby byla státní,“ dodal. Podle něho ale každá zmínka o možném prodeji ekonomicky zámek poškozuje.  Některé firmy, které plánují akce třeba rok i více dopředu, do nejistého podniku nejdou a ruší své objednávky.

Štiřínský areál tvoří 49 pozemků o celkové výměře 342 751 metrů čtverečních, z toho je 14 stavebních parcel o výměře 11 527 m2, jejichž součástí je v katastru nemovitostí evidováno 12 staveb. Je zde hotel, restaurace, konferenční sály, wellness a golfové hřiště, které je významným zdrojem příjmů.

Reklama

Výběr článků

Načítám