Hlavní obsah

Vláda odmítla kvóty pro ženy na volebních kandidátkách

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Návrh ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD), aby na volební kandidátky existovaly kvóty pro ženy, v pondělí vláda zamítla. Podle Dienstbiera pro to nebyla politická podpora. Kabinet naopak odsouhlasil vyrovnanější zastoupení žen a mužů ve vedoucích pozicích.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier

Článek

Vláda schválila akční plán pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích s některými výjimkami. Neprošel návrh na kvóty, které měly ženám zajistit na kandidátních listinách ve volbách dvě pětiny míst.

„Nebyla pro to politická podpora, chtěla to jen ČSSD,“ uvedl Dienstbier. „Je to škoda, některé země mají různá pravidla na podporu zastoupení žen na kandidátních listinách,“ povzdechl si ministr.

Současný kabinet má 17 členů, z toho tři ministryně. Ve Sněmovně mají ženy zastoupení 19,5 procenta, v Senátu o procento méně. Podíl žen v zastupitelstvech měst a obcí je 27 procent.

Sankce zatím nehrozí

Plán, jehož cílem je podpořit vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích, obsahuje například doporučení, jak provádět výběrová řízení, aby byla genderově korektní. Obchodní společnosti budou muset také ve výročních zprávách povinně zveřejňovat údaje o podílu žen a mužů v rozhodovacích pozicích.

„Každý má nárok na nediskriminační zacházení. Existují například rozdíly v odměňování. Absolventek vysokých škol je 60 procent, ale zastoupení ve vedoucích pozicích je potom velmi nízké,“ zdůraznil Dienstbier.

U firem obchodovaných na burze je ve výkonných řídících pozicích pouze devět procent žen.

Pokud se firmy předlohou řídit nebudou, žádné sankce jim zatím nehrozí. „Návrh dává obecné instrukce,“ uvedl Dienstbier. Zákon, který by sankce zavedl, by měl podle Dienstbiera předložit ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Anketa

Souhlasíte se zavedením kvót pro ženy na volebních kandidátkách?
Ano
4,1 %
Ne
95,7 %
Nevím
0,2 %
Celkem hlasovalo 654 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám