Hlavní obsah

Po vedru k zalknutí přijde šok, teploty klesnou až o 15 stupňů

Teplotní šok a razantní změna charakteru počasí, tak to bude vypadat druhý prázdninový týden v Česku. Po tropických teplotách přijde během pondělního odpoledne zlom, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová. Ochladí se až o 15 stupňů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Teplé jižní proudění, díky němuž máme tropické teploty, v pondělí odpoledne ukončí studená fronta, která do Česka přichází ze západu. Na Moravu a do Slezska dorazí ve druhé polovině noci, východ pocítí razantní změnu až během úterního dopoledne,“ řekla Honsová.

Pondělí se podle meteoroložky stane pravděpodobně nejteplejším dnem celého července. Nejvyšší teploty budou na jihu Moravy, kde se očekávají teploty atakující 35 stupňů Celsia. Horko bude ale i v Praze a ve středních Čechách, kde by se měla rtuť teploměru vyšplhat na 34 stupňů.

V pondělí odpoledne ale dorazí studená fronta s prudkými bouřkami, intenzivním deštěm, kdy by mělo napršet až 40 mm, krupobitím a také silným větrem o rychlosti až 90 km/h.

V úterý by mělo být zataženo a mělo by pršet. „Déšť bude vytrvalý a spadne až 25 mm srážek. Na východě republiky budou intenzívní bouřky,“ uvedla Honsová. Teploty ale budou velmi rozdílné. Na západě republiky bude 19 stupňů, v Praze 23 stupňů, jižní Morava by měla mít stále ještě 30 stupňů.

Oblačno, zataženo s deštěm nebo přeháňkami bude i ve středu. Teploty by se měly pohybovat mezi 18–22 stupni.

Podobný ráz počasí bude převládat i ve čtvrtek, teploty ale ještě klesnou. Ráno naměříme mezi 13 až 9 stupni, odpoledne bude mezi 16 až 20 stupni.

V pátek by opět mělo být oblačno místy s deštěm nebo přeháňkami a teploty se budou stále pohybovat mezi 18–22 stupni.

Na víkend by se mělo lehce oteplit, v sobotu by mělo být polojasno, místy oblačno s teplotami 20–23 stupňů, v neděli to bude 22 až 26 stupňů, ovšem opět nás čekají bouřky a přeháňky.

Reklama

Výběr článků

Načítám