Hlavní obsah

Rekonstrukce Thermalu začne příští rok

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Příští rok v první polovině července, hned po skončení Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových Varech zahájí výměnou oken a zateplením obvodového pláště rozsáhlá rekonstrukce hotelu Thermal. Následovat mají výměny rozvodů elektřiny a vzduchotechniky a rovněž rekonstrukce pokojů prvních šesti pater hotelu. Práce mají probíhat za provozu hotelu, ale MFF se nemají dotknout.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Karlovarský hotel Thermal je srdcem mezinárodních filmových festivalů.

Článek

„Máme jasný plán. Bohužel se do hotelu 40 let neinvestovalo, takže v zuboženém stavu,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš. „Připravili jsme jasný časový plán priorit, takže začneme zateplením hotelu a výměnou oken. To je investice řádově 90 až 120 miliónů korun,“ pokračoval Babiš. „Požádali jsme na to o dotaci ministerstvo životního prostředí, kde bychom mohli obdržet 40 procent nákladů,“ dodal vicepremiér.

„Potom bude třeba vyměnit energetické technologie, to znamená klimatizace, topení, vzduchotechnika, elektrické rozvody, což znamená další náklady kolem 120 miliónů korun,“ konstatoval Babiš, podle kterého bude třeba při rekonstrukci přihlédnout k faktu, že Thermal je už téměř kulturní památkou. „A také architektka Machoninová do toho mluví,“ poznamenal ministr.

(Věra Machoninová je spolu se svým již zensulým manželem Vladimírem Machoniem autorkou architektonického návrhu komplexu Thermal. Z jejich dílny pochází také například pražský obchodní dům Kotva – pozn. red.). 

„Také přemýšlíme, jak vyřešit ten bazén, takže je to proces na dlouhá léta,“ doplnil druhý muž vlády.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš na diskusi o budoucnosti financování rekonstrukce Hotelu Thermal

Náklady na rekonstrukci 734 miliónů

Hotel Thermal je majetkem státu a spravuje jej právě Babišův resort. Vláda již schválila navýšení základního jmění Thermalu o 300 miliónů korun, ze kterých by měly být rekonstrukční práce financovány. Část prostředků na rekonstrukci, podle Babiše v řádu desítek miliónů korun, vyprodukoval rovněž Thermal svou vlastní činností.

Máme jasný plán. Bohužel se do hotelu 40 let neinvestovalo, takže v zuboženém stavu
Andrej Babiš, ministr financí

Ministr rovněž prozradil, že vedení Thermalu vede jednání s dodavatelskými firmami o možnosti zainvestování části projektu s návratností vložených prostředků z energetických úspor, které díky opatřením hotelu vzniknou. Thermal i tak bude muset zřejmě čerpat úvěr, protože management hotelu spočítal náklady na celkovou rekonstrukci na 734 miliónů korun.

Podle Babiše to nemusí být ale konečná výše nákladů, v tendrech či při úpravách projektů se může snižovat.

Město bazén nechce ani za korunu

Hotelový bazén, který už je od prosince kvůli špatnému technickému stavu a statice vypuštěný, má podle ministra financí zbytečně gigantické zázemí. Babiš se netajil tím, že by byl stále pro prodej bazénu městu za jednu korunu městu. Karlovy Vary to ale v minulosti odmítly s poukazem, že hotel Thermal byl projektován a provozován jako jeden celek i s bazénem, a tak by to mělo zůstat.

Podle Babiše je třeba hledat řešení, jak bazén zmenšit z 50 metrů délky na 25 metrů a jeho hloubku snížit ze 4,5 metru na 1,8 metru, aby jeho rekonstrukce a provoz nebyly tak nákladné.

Posteskl si nad tím, že kvůli architektům nebude možné zbourat budovy okolo bazénu. Osobně by nejraději Thermal prodal, aby jej neprovozoval stát. Jak sám ale uvedl, je tato varianta neprůchodná ve vládě přes koaličního partnera ČSSD. „Mně osobně trvalo dlouho, než jsem pochopil, že Thermal je ikona festivalu a že je to naše zlato, téměř jako budvar,“ uvedl Babiš.

Reklama

Související články

Rekonstrukce Thermalu může stát až miliardu

Rekonstrukce a modernizace karlovarského hotelu Thermal může stát až miliardu korun. Vyplývá to z analýzy, kterou připojil ministr financí Andrej Babiš (ANO)...

Výběr článků

Načítám