Hlavní obsah

Karlovarský Thermal se potýká s úbytkem ruských turistů, stále ale vydělává

Karlovarský hotel Thermal, který vlastní stát, loni hospodařil s čistým ziskem 3,2 miliónu korun, který byl o 5,5 miliónu korun nižší než předloni. Ruských klientů meziročně ubylo o 44 procent. Oznámilo to ministerstvo financí, jež je jediným akcionářem hotelu.

Foto: Jan Šída, Právo

Karlovarský hotel Thermal

Článek

Mezeru vzniklou úbytkem ruské klientely hotelu Thermal částečně zaplnily rostoucí počty německých hostů, přibyli i čeští klienti.

V hotelu také častěji bydlí arabští hosté, kterých loni přibylo 13 procent, což představuje 209 hostů navíc. Většina pocházela z Kuvajtu a Spojených arabských emirátů. Hotel začal spolupracovat s agenturou CzechTourism, českými centry a velvyslanectvími v zahraničí. Zacílit chce na čínský trh.

V hotelu se také loni konalo o pětinu více kongresových akcí a zvýšily se tržby z pronájmu prostor. Thermalu se rovněž podařilo o 30 miliónů korun snížit náklady.

Odliv ruské klientely zapříčinily podle ministerstva mimo jiné události kolem Krymu, ukrajinská krize a také propad ruské ekonomiky v důsledku poklesu cen ropy i sankcemi ze strany Evropské unie.

Plánují rekonstrukci za 400 miliónů

"Udržení hotelu v černých číslech v době výrazného propadu trhu v Karlových Varech považuji za úspěch," uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Ministerstvo financí plánuje hotel celkově zrekonstruovat, což by mělo stát 400 miliónů korun. Ministerstvo proto navrhlo vládě zvýšit základní jmění o 300 miliónů korun, dalších 100 miliónů by měl zajistit investiční úvěr. Vláda se tímto bodem zabývala v pondělí, jednání ale přerušila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám