Hlavní obsah

Když se Michaláková v Norsku odvolá, ČR ji podpoří

Právo, ČTK, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se Eva Michaláková rozhodne v Norsku znovu odvolat proti nynějšímu rozhodnutí norského soudu o zbavení rodičovských práv, Česká republika ji při řízení opět podpoří. Řekla to mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Advokáti Michalákové už sdělili, že odvolání podají, jsou ochotni odvolat se až do Štrasburku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eva Michaláková

Článek

"V tuto chvíli situaci podrobně studujeme. Budeme prověřovat další možnosti postupu při případném odvolání. Pokud se Eva Michaláková odvolá, ČR se bude znovu chtít připojit," uvedla mluvčí.

Norský verdikt komentoval i prezident Miloš Zeman, který řekl, že doufá, že odvolací soud „rozhodne rozumněji.”

Zeman zmínil odůvodnění soudu, podle kterého "děti mají zůstat v pěstounské péči, protože si na ni zvykly".

„Ukradené auto má podle tohoto závěru zůstat v péči zloděje, pokud ho dlouho používal,“ přirovnal rozhodnutí Miloš Zeman. „Pokud byla paní Michaláková zbavena rodičovských práv kvůli medializaci případu, pak se musím poprvé zastat médií proti bezpráví soudu,“ doplnil. Dodal, že čeká na odvolání a „rozumnější postoj“.

Norská sociální služba odebrala české matce a otci syny Denise a Davida před pěti lety kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a fyzické týrání. To se nepotvrdilo. Soud ale tehdy považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů, vyrůstají odděleně ve dvou rodinách. Rodiče se mezitím rozešli.

Norský odvolací soud nyní potvrdil loňské rozhodnutí norských úřadů o zbavení matky rodičovských práv, navrhovanou adopci mladšího hocha nepovolil.

Český stát v tomto soudním řízení podpořil Michalákovou takzvaným písemným podáním ve veřejném zájmu. Poukazoval v něm například na Úmluvu OSN o právech dítěte, podle níž se adopce v cizině dá považovat za náhradní péči, pokud není možné se o dítě postarat v jeho vlasti. Nepovolení zamýšleného osvojení mladšího z chlapců označila Lagronová za "dílčí úspěch" českého postupu.

Reklama

Výběr článků

Načítám