Hlavní obsah

Zeman by podpořil referendum o vystoupení z EU. Hlasoval by však proti

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v pátek v Bystřici nad Pernštejnem zopakoval, že jako zastánce zákona o obecném referendu by podpořil případné hlasování o vystoupení ČR z Evropské unie. Zároveň však zdůraznil, že by hlasoval proti, neboť pro to vidí tisíc a jeden důvod.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Řeknu vám ten tísící druhý,” uvedl prezident na dotaz jednoho z občanů. „ČR dostává každoročně z EU o 200 miliard korun více, než do Bruselu vrací. Dvě stě miliard je pětina českého státního rozpočtu,” připomněl Zeman.

„Jen blázen se vzdává tak velkého množství peněz,” odtušil s tím, že tento důvod je sice cynický, ale přesto podstatný.

Podle Zemana by měli mít lidé možnost navrhnout jakoukoliv otázku včetně dotazu na to, zda souhlasí s vystoupením z EU. „Občané mají právo rozhodnout, na co se chtějí zeptat a k čemu chtějí referendum mít,” uvedl prezident.

Referendum i o NATO

Již ve čtvrtek Zeman ve Valašském Meziříčí uvedl, že by souhlasil i s referendem o vystoupení z NATO. Ani pro opuštění Aliance by však nehlasoval.

„Já osobně bych nebyl pro z toho prostého důvodu, že mezinárodní terorismus potřebuje ozbrojené akce proti němu. Zejména v Afghánistánu nám hrozí nebezpečí, že se tam pod vládou Tálibánu mezinárodní terorismus opět usídlí,“ konstatoval Zeman. „A bude druhé 11. září, druhý Madrid, druhý Londýn. A tak dál,“ připomněl některé z atentátů.

„Nesouhlasím s těmi, kdo jsou pro vystoupení z Evropské unie. Ale udělám všechno pro to, aby bylo referendum a aby se v něm mohli vyjádřit. A totéž k vystoupení z NATO,“ uzavřel.

Kalousek: Zeman je bezpečnostní hrozbou

„Dalo se čekat, že se prezident republiky připojí k Okamurovi a Machovi a bude spolu s nimi vyvolávat duchy referenda o vystoupení z EU. Že však bude navrhovat i referendum o vystoupení z NATO, mě překvapilo i u takového prokremelského populisty, jakým je Miloš Zeman,” reagoval předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Oba návrhy podle něj útočí na priority české zahraniční a obranné politiky posledních desetiletí. „Těmito návrhy se Miloš Zeman stal bezpečnostní hrozbou pro Českou republiku,” prohlásil Kalousek.

S názorem hlavy státu nesouhlasí ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš, podle něhož by referendum o setrvání v EU bylo pro ČR zničující. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

„Vláda v této souvislosti nezvažuje činit jakékoli kroky, které by naše členství a dlouhodobé směřování zahraniční politiky ČR jakkoli zpochybňovaly, nepočítá se tedy ani s žádnými referendy,” uvedl v reakci mluvčí kabinetu Martin Ayrer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám