Hlavní obsah

Babiš: Referendum o vystoupení z EU by bylo pro Česko zničující

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Uspořádat v Česku referendum o vystoupení z Evropské unie by bylo podle vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO) zničující. Babiš se tak vymezil vůči názoru prezidenta Miloše Zemana. Ten řekl, že referendum by vypsal, i když by poté hlasoval pro setrvání v EU.

Foto: Petr Horník, Právo

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Není to dobrý nápad. Institut referenda by měl být zaveden, ale dělat referendum na vystoupení z EU by pro nás bylo zničující,“ komentoval Babiš vyjádření prezidenta.

Hlasování by v ČR dopadlo podle Babiše podobně jako ve Velké Británii. „Ale já bych byl určitě proti vystoupení z Evropské unie. Je potřeba vysvětlit našim občanům, že jsme v úplně jiné pozici než Velká Británie. Je potřeba vysvětlovat, proč jsme v EU a jaký to má dopad na naši ekonomiku. Máme tady šest tisíc německých firem, investují u nás a zaměstnávají lidi,“ argumentoval šéf státní kasy v pátek ve Sněmovně.

EU by se ale podle něj měla reformovat. Místo prohlubující se integrace by se měl klást důraz na zabránění nelegální migrace, společnou evropskou armádu a udržení volného pohybu osob a zboží.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nechal prezidentova slova bez komentáře.

„Poté, co nám bylo předvedeno úspěšné referendum ve Velké Británii, kde jsou všichni z toho výsledku šťastní, tak očividně chce to samé udělat tady,“ komentoval s ironií Zemanův nápad předseda sněmovního zahraničního výboru Karel Schwarzeberg (TOP 09).

Anketa

Byli byste pro vypsání referenda o vystoupení ČR z Evropské unie?
Ano
73 %
Ne
27 %
Celkem hlasovalo 5767 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám