Hlavní obsah

Policie prověřuje miliónové dary pro ODS, dostala je od firem bez peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sponzorské dary ve výši 12,75 miliónu korun, které v letech 2012 a 2013 dostala Občanská demokratická strana od společností D-Pharm a Lékárna u Rubínu, prošetřuje policie. V úterý o tom informoval Český rozhlas Radiožurnál. Obě firmy v uvedených letech patřily mezi nejštědřejší dárce strany, přitom však neměly peníze.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Podle stanice se obě brněnské společnosti spojené osobou podnikatelky Danuše Vítkové na počátku roku 2013 potýkaly s finančními problémy a dlužily dodavatelům. Přesto podle Radiožurnálu poslaly na účet ODS několik miliónů korun.

Podle stanice však neměly firmy peníze a přeposlání minimálně jednoho sponzorského daru předcházel vklad tří miliónů korun v hotovosti, který byl následně obratem poukázán na účet ODS.

Na podivné transakce upozornil v roce 2014 jeden z dodavatelů obou firem, společnost Pharmos. „Výsledkem šetření sice byla obžaloba i odsouzení Danuše Vítkové, ale pro trestný čin zatajení věci, sponzorské dary policie nakonec zřejmě odložila. Pharmos se proto obrátil i na protikorupční policii, která ale odmítla průběh případného šetření komentovat,” uvedl Radiožurnál.

Tehdejší šéf brněnské ODS a nynější poslanec Pavel Blažek si na dary nepamatuje, ale připomíná, že dary přesahující několik desítek tisíc korun musela schvalovat centrální kancelář strany. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura, který má nyní na starosti stranické finance, podle Radiožurnálu pak odkázal na účetní uzávěrku.

Reklama

Výběr článků

Načítám