Hlavní obsah

Lidé z pražských Petřin se bouří kvůli demolici vily, už je ale nejspíš pozdě

Novinky, Aneta Lednová
Praha
Aktualizováno

Petice vzniklá kvůli plánovanému bourání vily na Petřinách v Praze 6 už pravděpodobně nic nezachrání. Majitel má v nejbližší době získat povolení k demolici a následné stavbě. Na jeho nabídku, že by mohla městská část stavbu odkoupit za 85 miliónů, nehodlá Praha 6 reflektovat.

Lidé z Petřin se bouří kvůli demolici vily, už je ale pozděVideo: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

Vila na Petřinách byla postavena v roce 1939 podle návrhu architekta ruského původu Pavla Simonova. Podle odborníků jde o mimořádnou budovu ve funkcionalistickém stylu.

Vilu loni koupil podnikatel Jiří Šalda. Nejprve za účelem rekonstrukce. Podle provedené studie by však oprava byla finančně nevýhodná, a zvolena tak byla demolice a výstavba nového moderního bytového domu.

V únoru Komise pro územní rozvoj se záměrem souhlasila, stejně tak jako památkáři. „Vzhledem k tomu, že samotná vila není památkově chráněná a ani se na ni nevztahují specifická zákonná opatření, tak v souladu s přáním investora bylo zahájeno řízení o povolení k demolici, protože si investor přeje postavit vilu novou,“ řekl tiskový mluvčí šesté městské části Martin Churavý.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Funkcionalistická vila na Petřinách postavená v roce 1939

Po několika měsících od zahájení řízení se objevila petice za zachování Simonovovy vily. Ta k 23. červnu čítala 780 podpisů, z toho 300 z šesté městské části. Informoval o tom organizátor petice Vladimír Urbánek.

„Podnět na památkovou ochranu vily inicioval pan Nechvátal (Antonín Nechvátal, SZ - pozn. red.), člen zastupitelstva a člen Komise pro územní rozvoj Prahy 6, který sám studii na zasedání dne 23. 2. 2016 schválil. O ochranu uvedené vily se do té doby nikdo nezajímal, a to ani na základě veřejné výzvy občanům k označování zajímavých objektů na Praze 6 k návrhu na ochranu, která byla iniciována v roce 2016 Ing. arch. Smutnou, jak informovala na zasedání zastupitelstva 23. 6. 2016,“ popsal Novinkám majitel Jiří Šalda.

Radnice vilu koupit nechce

Ten minulý týden na jednání zastupitelstva vyzval radnici, aby si vilu za 85 miliónů korun odkoupila. Podle informací Lidových novin ji přitom v minulosti získal za 23 miliónů.

V pondělí však mluvčí Churavý uvedl, že Praha 6 budovu kupovat nebude. "Oficiální nabídku jsme od investora doposud neobdrželi. Radnice každopádně není realitní kancelář a neměla by obdobným chováním zakládat nežádoucí precedens," reagoval podle ČTK.

"Jsme nicméně ochotni projevit adekvátní součinnost v případě propagace nabídky na odkup vily prostřednictvím radničních komunikačních kanálů," doplnil.

Nový dům, který má stát na místě vily na Petřinách, nemá převyšovat vedlejší domy. Podle záměru tam vznikne třináct bytových jednotek, které budou mít zařízené parkování pod domem.

„Chápu, že pohled na krásno je subjektivní. Někomu se něco líbí a druhému ne. Máme tu ale pořád nějaké zákony, a pokud je dodržuji, tak nechápu, proč mi někdo hází klacky pod nohy,“ řekl Šalda.

Varování do budoucnosti

Není to první případ, kdy se veřejnost či městská část bouří proti demolici architektonicky významné budovy. V nedávné minulosti bylo v Praze 6 zbouráno hned několik vil. Například v roce 2014 to byla vila módní návrhářky Blanky Matragi. [celá zpráva]

V minulém roce pak budova naproti kostelu na náměstí Před Bateriemi.

„Podle mého názoru je to varování do budoucnosti. V Praze 6 je celá řada podobných staveb. Myslím si, že by se měly vilové čtvrti obecně prohlédnout a vytipovat další takové stavby. Aby se dále mohlo jednat. Tady už je pozdě, “ uvedl pro Novinky architekt Petr Kučera.

Reklama

Výběr článků

Načítám