Hlavní obsah

Sobotní bouřky ztrojnásobily výjezdy hasičů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Kvůli sobotním bouřkám měli hasiči plné ruce práce. Zasahovali u 1013 událostí, což je třikrát více než denní průměr, který tvoří 293 zásahů. Nasazeno muselo být celkem 1374 jednotek. Nejnáročnější situace byla v Jihočeském, Středočeském, Plzeňském a Libereckém kraji. Podle mluvčí Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová byly některé jednotky v terénu celou noc a zásahy na mnoha místech stále trvají.

Foto: HZS Libereckého kraje

Následky sobotních bouřek

Článek

"Hasiči vyjížděli především k popadaným stromům, později začalo převažovat čerpání vody ze zatopených sklepů, pročišťování kanálů a ucpaných okapů a propustků," uvedla mluvčí. Technická pomoc, pod kterou bouřky spadají, tvořila 798 zásahů oproti obvyklým 150. Kromě likvidace následků bouřek vyjeli hasiči také k 67 požárům a 74 dopravním nehodám.

Otřesný zážitek, který měl ale naštěstí dobrý konec, zažily dvě osoby v kempu v Kovářově. Jejich plachetnice, na níž se nacházely, se odpoutala od břehu a voda ji unášela dál. Podle mluvčí hasiči k uvolněné jachtě dopluli a dotáhli ji ke břehu.

Foto: HZS Libereckého kraje

Liberečtí hasiči vyjeli k desítkám popadaných stromů.

V Libereckém kraji evakuovali hasiči po 17:00 dvě skupiny dětí včetně vedoucích ze skautského tábora v údolí říčky Zábrdka v části obce Hlavice. Promočené děti dovezli hasiči automobilem do kulturního domu ve Všelibicích. Žádné z dětí nebylo zraněno, celkem bylo evakuováno 45 osob.

V Liberci museli hasiči kvůli pádu vzrostlého stromu na dva objekty v ulici Ještědská vyjet se speciálním technickým kontejnerem. "Před řezáním bylo třeba strom zajistit proti dalšímu pohybu a k tomu použili hasiči dřevěné trámy a stabilizační tyče, které jsou právě vybavením technického kontejneru," popsala Zaoralová. Poté hasičští lezci strom postupně rozřezávali, dodala.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Na Kolínsku zapálil v sobotu blesk dům

Ve Středočeském kraji v obci Doubravčice na Kolínsku udeřil blesk do rodinného domu. Při požáru byla jedna osoba zraněna a vznikla škoda dva milióny korun.

U Plzně musel být kvůli silným přívalovým dešťům uzavřen 89. kilometr dálnice D5 na Prahu, kde se vytvořila vodní laguna o výšce 1,2 metru.

Reklama

Výběr článků

Načítám