Hlavní obsah

Bezpečnostní výbor dvě hodiny řešil program, pak jednání rozpustil

• Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Odcházející šéf ÚOOZ Robert Šlachta, policista Jiří Komárek a olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan na jednání bezpečnostního výboru Sněmovny nevystoupí. Poslanci se dvě hodiny dohadovali o programu, až ho nakonec neschválili a jednání výboru skončilo. Policisté měli před poslanci mluvit o tom, že policejní prezident Tomáš Tuhý podle nich vynášel informace z vyšetřování kauz.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Robert Šlachta dorazil na jednání bezpečnostního výboru

Článek

Výbor svolal jeho místopředseda Bronislav Schwarz (ANO) na žádost policistů ÚOOZ, kteří chtěli poslance informovat o možném propojení policie na lidi z kriminálního prostředí a o okolnostech reorganizace.

18:20 - Končí i on-line přenos Novinek. Děkujeme za pozornost.

18:07 - Bezpečnostní výbor si neschválil program schůze. Jednání skončilo bez toho, aby na něm promluvil někdo z policistů či jiných aktérů reorganizace policie.

17:55 - Poslanci začali hlasovat o tom, jak bude vypadat program schůze. Není však jasné, zda ho nakonec schválí.

17:50 - Členové bezpečnostního výboru mají v návrzích na změny programu trochu zmatek. Dohadují se, jak se který návrh může hlasovat.

17:39 - Pauza skončila a poslanci opět začali jednat. Brzy by se měli dostat k hlasování.

17:25 - Poslanci si dali desetiminutovou přestávku. Poté by měli začít hlasovat o návrzích a programu.

17:22 - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zbavil podle informací Novinek mlčenlivosti šéfa GIBS Michala Murína.

17:18 - Poslanci bezpečnostního výboru se už přes hodinu přou o formu jednání. Podle některých by se mělo uzavřít, podle některých by se neměl schválit program. Jiní by zase chtěli přizvat na jednání ministra vnitra, policejního prezidenta či šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

17:11 - V případě, že bude zřízena vyšetřovací komise, by měla být reorganizace policie pozastavena, navrhl poslanec Gabal.

17:02 - Výbor by měl podle poslance Stanislava Humla (ČSSD) požádat šéfa vnitra, aby policisty Šlachtu a Komárka zbavil mlčenlivosti. Chovanec ještě před jednáním novinářům řekl, že pokud výbor požádá, udělá to. [celá zpráva]

16:55 - Výbor není vyšetřovací komise ani revoluční tribunál, hřímal na jednání poslanec Richard Dolejš (ČSSD). Vyjádřil obavu, že se z výboru může stát „Babišův hnojomet”. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se dlouhodobě ostře vyjadřuje proti reorganizaci policie.

16:49 - Jednání přihlížejí někteří členové vlády. Do Sněmovny dorazil například ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) či šéf resortu zemědělství Marian Jurečka. „Jako člen vlády a bezpečnostní rady státu cítím povinnost tam být,” napsal na Twitter.

16:45 - Na výbor by měli být přizváni i ministr vnitra Chovanec a policejní prezident Tomáš Tuhý, navrhl poslanec Úsvitu Martin Lank. „Měli by mít možnost promluvit,“ uvedl Lank.

16:40 - Lidovecký poslanec Ivan Gabal navrhl, aby bylo jednání uzavřené. Novináři a všichni hosté, kteří nejsou členové výboru, by museli opustit místnost. Gabal by poté chtěl schválit program schůze.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Materiál k reformě policie použitý na jednání bezpečnostního výboru ve Sněmovně

16:28 - Prezident Miloš Zeman jednání výboru komentoval z Hradu. Policisté Robert Šlachta a detektiv ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek by měli být zbaveni mlčenlivosti. „Máme-li se dobrat pravdy, nemůžeme zavírat ústa žádnému z aktérů této kauzy,“ myslí si Zeman.

16:35 - „Z jakého důvodu tady není ministr vnitra Milan Chovanec?” ptala se poslankyně Jana Černochová z ODS. Chovanec se před jednáním pohyboval ve Sněmovně a novinářům řekl, že pozvánku na jednání zatím nedostal a čeká na ni.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan na jednání výboru.

16:30 - Poslankyně KSČM Zuzka Bebarová Rujbrová prohlásila, že medializace je živá voda pro politiky, ale smrtící nástroj pro vyšetřování a jeho výsledky. „Bojím se, k čemu můžeme na tomto jednání dospět,” konstatovala. Zároveň navrhla, aby se původní program jednání změnil a poslanci se bavili o zřízení vyšetřovací komise k reorganizaci policie.

16:24 - Místopředseda výboru Schwarz reagoval na kritiku Korteho. Vyvrátil, že by se s ním spojil Šlachta, Komárek, či Ištvan. „Zavolal jsem jim, abych ověřil, jestli je pravda, co je v tisku. Řekli, že ano. Proto jsem svolal výbor pro bezpečnost,” vysvětloval Schwarz. Ředitel elitního útvaru, který 25 let slouží u policie (Šlachta), by měl podle něj mít možnost vystoupit před sněmovním výborem.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

16:15 - Začal hovořit poslanec Daniel Korte (TOP 09). „Celý stát a společnost padá s dodržováním pravidel. Pravidla jsou psaná, ale taky nepsaná. Výbor byl svolán v souladu s jednacím řádem. Ale byl svolán za nepřítomnosti pana předsedy za jeho zády. Něco takového se nedělá a něco to vypovídá o vás,“ vzkázal Schwarzovi.

16:08 - Schwarz si vzal slovo a vyzval Šlachtu a Komárka, aby se posadili ke stolu k poslancům.

Foto: Barbora Zpěváčková , Novinky

O účast na jednání je enormní zájem.

16:05 - Předseda výboru pro bezpečnost Roman Váňa (ČSSD) řekl, že svolání výboru bylo v souladu s jednacím řádem. „Byl jsem na zahraniční cestě, takže se dá tvrdit, že jsem byl nepřítomen,“ prohlásil. Výbor svolal místopředseda Bronislav Schwarz (ANO) bez vědomí Váni.

Váňa ale vzápětí podotkl, že svolání ani téma výboru s ním nebylo konzultováno. „I když se nám to místopředseda na jednání výboru snažil vysvětlit, dovolím si v souladu s jednacím řádem pověřit řízením výboru místopředsedu Schwarze.“

15:50 - O jednání výboru je veliký zájem. Novináři se tísní v zadní části místnosti.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta

Foto: Petr Horník, Právo

Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

Foto: Jan Handrejch, Právo

První náměstek policejního prezidenta Tomáš Tuhý.

15:45 - Odcházející šéf protimafiánského útvaru Šlachta nechtěl při příchodu nic komentovat. „Zatím bych to nechal bez komentáře,“ uvedl. Dodal, že jednání je důležité, protože policisté chtějí přinést informace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám