Hlavní obsah

Pokuty za přestupky vzrostou, horníci budou chodit do penze dříve, Zeman podepsal zákony

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek podepsal pět zákonů. Jde mimo jiné o novelu zákona o důchodovém pojištění, která vládě dává pravomoc zvyšovat důchody nad rámec zákona až o 2,7 procenta ročně. Další novela téhož zákona umožní, aby horníci hlubinných dolů mohli odcházet do penze až o sedm let dříve. Vzrostou rovněž pokuty za přestupky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

O podpisu norem informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Zeman připojil podpis rovněž pod novelu zákona o zbraních, která policii umožní, aby v jasně vymezených případech zabavila majiteli legálně drženou zbraň přímo v jeho obydlí. [celá zpráva]

Současná úprava dávala policii pravomoc zadržet zbraň až poté, co byl na jejího držitele vyhotoven posudek zdravotní způsobilosti.

Další podepsanou normou je novela přestupkového zákona, která razantně zvyšuje pokuty za některé přestupky. Například za urážku nebo pomluvu úřední osoby by lidé mohli nově zaplatit až 10 tisíc korun. [celá zpráva]

Prezident podepsal rovněž novelu o Sbírce zákonů a mezinárodních smluv, na jejímž základě bude od roku 2020 Sbírka zákonů v elektronické podobě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám