Hlavní obsah

Po tropických dnech přijde studená sprcha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Českou republiku čekají tropické dny, teploty budou hlavně v pátek stoupat až k 37 °C. Ochlazení přijde až v sobotu spolu se silnými bouřkami, které budou doprovázet kroupy a přívalové srážky. Teploty spadnou až o deset stupňů. Novinkám to ve čtvrtek řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Letní tropické teploty nás čekají už ve čtvrtek, protože k nám proudí teplý tropický vzduch od jihu. Obloha bude téměř bez mraků a rtuť teploměru bude stoupat k 36 °C.

„Můžeme očekávat, že během dne budou padat teplotní rekordy, ten dosavadní je z roku 2003, kdy se teplota zastavila na hodnotě 32,9 °C. Horko bude ale v celé Evropě, na Kypru bude až 41 °C,“ konstatovala Honsová.

Český hydrometeorologický ústav ve čtvrtek rozšířil výstrahu před vedry. Varování před velmi vysokými teplotami platí v pátek pro všechny kraje s výjimkou Plzeňského, Jihočeského, části Libereckého kraje a Vysočiny. Na čtvrtek se na celé území vztahuje výstraha „pouze” před vysokými teplotami.

V pátek bude situace podobná jako ve čtvrtek. Noční teploty v rozmezí 19 až 15 stupňů Celsia a přes den 32 až 36 °C. V Polabí a v Praze dokonce až 37 °C. Bude jasno až skoro jasno bez deště.

Tropické noci

V noci na sobotu nás čeká tropická noc, meteorologové předpovídají 21 až 17 stupňů Celsia. Přes den bude zpočátku jasno až polojasno, od západu budou odpoledne přicházet déšť a bouřky, které budou místy silné s kroupami a přívalovými dešti. Teploty budou před příchodem fronty 33 až 37 °C, následně klesnou až o deset stupňů.

V neděli nás čeká ochlazení. Obloha bude zatažená a s deštěm. Noční teploty opět 21 až 17 °C, denní v Čechách 21–25 °C, na Moravě ještě 26–30 °C,“ uvedla meteoroložka.

Od pondělí čekají podle Honsové Českou republiku příjemnější teploty. Mohou se objevit přeháňky a teploty vystoupají maximálně k 24 °C. V dalších dnech deštníky příliš potřebovat nebudeme. Příjemné teploty čekají školáky, kteří si půjdou pro vysvědčení. Meteorologové ve čtvrtek očekávají až 29 °C.

„Lidé by si měli dávat pozor na to, že UV index je momentálně na vysoké hodnotě. My se setkáváme s indexem na hodnotě 1 až 9 a nyní je hodnota 9. Je totiž extrémně podprůměrný stav ozónu nad Evropou. Platí, že bychom neměli být déle jak 14 minut na slunci od 11. do 15. hodiny,“ uzavřela Honsová s tím, že je třeba chránit pokožku před spálením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám