Hlavní obsah

Tomáš Halík dostal v Oxfordu čestný doktorát

Teolog a filozof Tomáš Halík obdržel ve středu na oxfordské univerzitě čestný doktorát. Zařadil se tak po bok prezidentů Tomáše Garrigua Masaryka, Edvarda Beneše a Václava Havla, kteří na této britské univerzitě čestný titul v minulosti získali. Halík v roce 2001 v Oxfordu působil jako hostující profesor.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Tomáš Halík

Článek

Halík obdržel doktorát z religionistiky. Návrh na udělení čestného doktorátu Halíkovi podala kolej Harris Manchester College, v jejímž areálu byla před dvěma lety otevřena posluchárna po něm pojmenovaná.

Spolu s Halíkem bylo čestným doktorátem poctěno dalších devět osobností, včetně amerického nositele Nobelovy ceny za ekonomii Paula Grugmana, soudce Nejvyššího soudu Spojeného království Lorda Manceho či slavného japonského architekta Kazuya Sejimy.

Slavnostního předání doktorátů se zúčastnil i ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

„Má účast zde vyplývá z titulu funkce ministra kultury, do jehož gesce patří také kultura duchovní. Kdybych však ministrem kultury nebyl, přál bych si zde být jako ten, kdo jen přichází sdílet radost svého přítele,” uvedl ministr.

Halík se podle něj dlouhodobě snaží „o zmenšení propasti mezi různými náboženstvími” a vede jejich stoupence k vzájemnému porozumění.

V roce 2014 dostal Halík prestižní Templetonovu cenu, která je označována za „Nobelovu cenu v oblasti spirituality a humanitních věd“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám